úterý 19. září 2017

Fotbal s malou přidanou hodnotou

Plzeň - Zlín 2 :1

Protože jsem dnes viděl video hráče, který bude mít v budoucnu vysokou přidanou hodnotu, měl jsem možnost srovnávat pojetí tohoto hráče budoucnosti s pojetím a také přístupem hráčů a trenérů Plzně a Zlína. Situace v našem ligovém fotbalu mi připomíná dobu před r. 1989. Tatáž ztrnulost, tvrdošíjnost lpění na chybných názorech bez ohledu na nízkou úspěšnost. Takový docent Čuba, předseda slušovického "zemědělského zázraku", se učil tam, kde to prokazatelně fungovalo lépe. Na Západě.

Ve fotbale u nás se lpí na chybných přístupech, na vžitých představách o talentovaných hráčích. V naší zemi je dost talentovaných hráčů, nikoliv málo. Situace se dá lehce změnit. Bez vyhazování nesmyslných peněz.

Řešení : Fotbaloví papaláši, trenéři a hráči by se měli zaměřit nikoliv na nikam nevedoucí řeči o fotbale, nikoliv na léčbu fotbalu penězi naivních magnátů, kteří nemají příliš rozumný přístup k českému fotbalu, spoléhají se na názory nevalných odborníků a platí a platí, což je už samo o sobě důkazem o jejich malé informovanosti. Je hezké, že mají fotbal rádi, tak jako někdo miloval Sovětský svaz a stranu ukazující pracujícím cestu do budoucnosti. To, že někdo má rád fotbal a má peníze, neznamená, že vyryje v historii českého fotbalu nezapomenutelnou brázdu. Obzvláště když věří českým fotbalovým odborníkům. Pardon, chtěl jsem napsat : zarytým (bigotním) českým fotbalovým ideologům.

V jedné zemi mají heslo : Proč to dělat chytře, když se to dá dělat hloupě. (Jméno té země jsem už zapomněl.)

Takže jaké je řešení? Jednoduché : zaměřit se na způsob hry nejlepších fotbalistů světa, najít postupy, jak takové hráče u nás vychovávat. Výchovou "dřevěných", nekreativních fotbalistů ještě nikdo neudělal díru do světa. Mezi našimi hráči a elitními hráči v cizině není zase tak veliký rozdíl, aby se nedal odstranit. Chce to jen umět se dívat, hledat účinné tréninkové metody. Hledat metody na výchovu elitních fotbalistů, nikoliv na výchovu jako dnes - na sériovou výchovu nezajímavého, špatně prodejného "zboží". Elitní hráči se nerodí, elitní hráči se vychovávají. Zeptejte se na to Pelého.

K problematice elitních hráčů se ještě vrátím.