neděle 17. září 2017

Tiki taka po hanácku

Hanácká Barcelona vyhrála v Karviné 5:3. Rád se dívám na dnešní olomoucké mužstvo. Jak už jsem dříve napsal, bral jsem trenéra Olomouce Jílka jako jednoho z nezajímavých, nevalných trenérů. A k mojí velké radosti jsem se mýlil. To, jak natrénoval se svými plejéry kombinační hru, nedokázal žádný ze současných ligových trenérů. Dříve se o to pokoušel bývalý trenér Sparty Ščasný, s kombinační kvalitou nižší úrovně hraje nyní Plzeň. Někteří hráči Plzně zřejmě nechápou, co po nich trenér Vrba chce, pokud ovšem trenér Vrba má vůbec představy o kombinacích podobných kombinacím Olomouce. Z plzeňských hráčů by se rychle adaptoval na olomouckou tiki taku jediný Limberský. Ten je pro každou chytrou kulišárnu.

Pochopitelně Olomouc není evropské supermužstvo, ale na naše poměry má hodně propracovaný a už také dost zažitý způsob kombinační hry. Hráči Olomouce nejsou superdribléři, nemají kondiční a fyzické předpoklady jako evropské hvězdy, ale v jejich hře je hodně promyšlenosti, využívají výhod souhry hráčů s podobným myšlením, což je velká zbraň proti mužstvům s několika lepšími hráči, ale celkově nesourodými.

No a kombinační fotbal se nedá hrát s velkým množstvím nepřesných přihrávek, takže přihrávací schopnost musí být na velmi podobné a dostatečně vysoké úrovni u všech hráčů, nebo většiny. Takže je vyloučené, aby se o to pokoušela mužstva, která vidíváme v TV, která mají hráče působící dojmem, že se potkali poprve před týdnem, i když hrají již spolu rok i více.

Kombinační fotbal v dnešní době nejsou jen přihrávky, kombinační fotbal se nedá hrát bez přehledu, bez správné volby rychlosti odehrávání míče, bez správné volby okamžiku odehrání míče. Někdy je třeba nespěchat a čekat na správný okamžik, jindy okamžitě přihrávat. Takže je třeba jednat chladnokrevně, smysluplně a nezbrkle, s vhodnou (optimální) rychlostí. Alibistické splašené lítání po hřišti bez přehledu a bez myšlenky a s vírou, že to nějak dopadne a že hlavní je urputně bojovat o míč, aby se neřeklo, že hráči nejezdili po zadku, tak to nemá s dobrým fotbalem moc společného.  Tento ujetý druh fotbalu, který u nás vyznávají někteří trenéři a který je spojen s nižšími technickými kvalitami hráčů, je podobný fotbalu, který se hraje v nízkých třídách, nebo který si zahrají lidé, kteří si občas zahrají fotbal pro zábavu a nikdy fotbal pořádně nepochopili.