pátek 10. listopadu 2017

Například takový Bacca

Bacca z Villarrealu v utkání Evropské ligy proti Slavii - pro řadu našich hráčů z těžko pochopitelných důvodů - místo aby zkazil obtížnou přihrávku na gól, plácl sebou na zem a vleže na boku vypálil nechytatelnou bombu pod břevno. To se hned tak nevidí. Podobnou úchylkou také trpěl Zlatan Ibrahimovič. Ten takové věci předváděl nejen v zápasech, a to nejednou, ale také na dovolené na mořské pláži.

Nepochybuji, že i v naší zemi jsou podobní devianti, jenom nevědí, jak se to naučit. Jednou z možností je trénink střelby na odrazovou stěnu při použití přenosné boční odrazové stěny nebo odrazové pružné sítě.  Výhodou takové metody je, že se dá trénovat obtížná střelba individuálně a s velkým množstvím opakování.

Nejdříve se míč napálí do boční odrazové stěny, nebo odrazové sítě a odraženým míčem - jakkoliv letícím - se různými akrobatickými způsoby pálí bez přípravy na velkou odrazovou stěnu s nakreslenou brankou. Pochopitelně je třeba předtím zvládnout střelbu oběma nohama a mnoha způsoby, tedy nejen v Čechách používanou placírkou. Kopat do balonu jenom placírkou je asi tak rozumné, jako psát všude jenom tvrdé "y".

Pokud jde o odrazové stěny : na těch se dá naučit ve vysoké kvalitě spousta potřebných dovedností pro současný fotbal. Mimo standardky se trénuje vždy v pohybu, statický trénink techniky je ztrátou času. Rychlost práce s míčem se postupně - po osvojení dovednosti nižšími rychlostmi, zvyšuje a trénuje se jen to, co se dá účinně využít v utkáních. Chce-li někdo dosáhnout něčeho ve fotbale, nemůže trénovat takovým způsobem, jako se vyučuje ve škole. Tedy seznámit se s novou látkou a hned pokračovat dál, bez ohledu na to, zda si žáci novou látku osvojili. To, co zde píši, vidím v televizi v každém ligovém utkání : vidím špatně nacvičené věci, kterým se nevěnoval po léta dostatečný čas. Tedy nikoliv "dřevění hráči", ale špatně trénovaná technika a navíc ještě nedostatečnou dobu. Každý z těch borců by hrál daleko lépe, kdyby se účinnými způsoby trénovalo to, co v Evropě přináší úspěchy.