pondělí 6. listopadu 2017

Stadion

Na stadionu a u stadionu se stále něco děje. Před stadionem vzniká velké dlážděné parkoviště. Vzniká také třetí hřiště s umělou trávou. Toto hřiště bude mít osvětlení. U budovy na stadionu se objevila dlážděná plocha s účelem mně neznámým. Za budovou jsou dva obrovské bojlery. Nevím, zda je to pravda, ale někdo mi říkal, že byla zakoupena studna (hloubkový vrt pro tepelné čerpadlo) od některého z občanů s pozemky sousedícími se stadionem. Nevím, zda se to bude využívat pro vytápění pomocí tepelného čerpadla, nebo jako užitková voda v budově, nebo jako voda na kropení hřišť. Jedná-li se skutečně o hloubkový vrt, mohlo by jít o vodu z podzemní zásobárny pitné vody, která se tam někde v severních Kosmonosech nachází. Každopádně se má nacházet v místech bývalého cvičiště psů. A prý také v blízkém okolí. Bere-li se voda z takové zásobárny, je třeba nejvyšší opatrnost při zapojení vodookruhů v budově. Nejlepší řešení je, když se v žádném případě nepotká voda z vrtu s vodou z městského vodovodu. To znamená, že potrubí městské vody nebude propojeno s vodou z vrtu. V případě, že potrubí budou propojena a podle situace odpojována nebo přepojovaná ventily, či kohouty, může dojít k nemilým událostem. A to v situacích, kdy např. bude na severu města vypnuta městská voda. Možností, kdy se dostane znečistěná voda třeba ze sprch a jiných míst odběru do prázdného městského potrubí, je hodně. Dnes mi to moc nemyslí, takže to pořádně nedokážu popsat. Zrovna tak by nebylo dobré, aby se nazpět do vrtu dostala špinavá, použitá voda v určitých situacích, např. z těch bojlerů na dvoře. Voda, která byla v bojleru, se nedá už považovat za tutéž vodu, jakou je voda odeslaná z vrtu. Jak zapomněl říct V. I. Lenin : "Bojler je staré, nechutné prase - zahňácané špínou, kaly, slizem a bakteriemi". A to i když je jenom na studenou vodu.

Na stadionu by měla být aspoň jedna pevná odrazová stěna a také přenosné odrazové sítě, které se prodávají na internetu. To je minimum pro dnešní fotbal. Stěna vysoká 3 metry a dlouhá 16 metrů. Na stěně barevně vyznačena branka pro dospěláky a malá branka pro děti. Bez odrazové stěny marno snít o výchově nelevných borců. A ještě něco : mimo standardky se všechno trénuje v pohybu. Kdo chce hrát aspoň trochu dívatelný fotbal, musí projít výcvikem na odrazových stěnách. Dnešní fotbal má historicky nejvyšší nároky na přesnost práce s míčem. A to při surovostech, které dříve bylo možné vidět jen zřídka. Takže jakákoliv práce s míčem musí být rychlá, přesná a smysluplná. Dnešní plejér musí mít při hře oči všude, i v ...... . Ano, i tam.

Zapomeňte, že Vám z chlapce udělají trenéři hvězdu, která bude nosit domů plné ruksaky peněz. K tomu, aby vznikla hvězda, je potřeba daleko více času, než se trénuje v oddílech a navíc se musí trénovat tak, aby to bylo vidět na stálém růstu výkonnosti. Dnes už nestačí ani staré osvědčené každodenní kopání až do setmění na pláccích jako za starých časů. I když i tato metoda je stále potřebná. Dovednosti pro dnešní fotbal se musí trénovat tak, aby si to hráč dokázal osvojit. Nikoliv se jen pokoušet, ale dokázat se to naučit. A na vysoké úrovni.