pátek 24. listopadu 2017

Viktoria Plzeň - FCSB Bukurešť 2:0

Plzeň vyhrála, všichni, kdo komentovali v TV, si dávali pozor, aby neřekli něco, čím by si ublížili ve své kariéře a nadělali si nepřátele. Takže názory neúplné, protože člověk s funkcionářskými geny, nebo pohybující se v TV prostředí, nikdy neví, zda by si kritikou uškodil někdy v budoucnosti, když bude hledat další džob v TV nebo v ligových oddílech. Není možné, aby tito lidé neviděli to, co běžný, trochu soudný divák.

Plzeň hraje zastaralý fotbal, hráči jsou někteří běžecky pomalí bez míče, někteří (téměř všichni) při běhu s míčem. Co ovšem Plzeň zdobí, je útočná hra podle not mistra Vrby, přestože hráči mají spoustu technických nedostatků. Přesto si Plzeňáci vytvoří spoustu gólových příležitostí. Vrba se technické a fyzické nedostatky snaží redukovat vířivou kombinační hrou značky "Vrba,Plzeň". Vrba, stejně jako každý jiný český trenér, nedokáže pozvednout hráče v oblasti  v současnosti potřebných technických kvalit, ale umí i s takovými hráči dělat občas výsledky i v Evropě. A teď si představte, kdyby "Vrba family" uměla na patřičné úrovni kopat do balonu. S Vrbovým pojetím snadného vytváření šancí by to byl v Evropě válec de luxe! A nebylo by potřeba drahých hráčů, stačilo by vhodné, hlavně rychlé hráče naučit kopat do balonu na potřebné úrovni.

A ještě něco : případ Řezníček! Řezníček se do Plzně nehodí. Jak Řezníčka zlepšit, když už stál dost peněz? Řezníček se nehodí do kombinačního fotbalu Plzně. Řešení : Naučit Řezníčka kopat do balonu na úrovni potřebné pro kombinační fotbal. Naučí-li se Řezníček kopat do balonu na potřebně vyšší úrovni, bude mít chuť zapojovat se do kombinace, začne kombinaci chápat. Musí trénovat to, co je pro kombinační hru potřeba. Je tu ovšem háček : kdo naučí Řezníčka patřičné technice, když to nikdo vyučovat neumí? Řezníčka asi vyhodí, seženou si možná vhodnějšího. Lepším řešením by bylo naučit ho pořádné práci s míčem a pak ho prodat za větší cenu, než za jakou byl koupen, aby se neprodělalo. A zase otázka : kdo ho to naučí? Ty zbytečně vyhazované prachy za fotbalisty, kteří se do hry mužstva nehodí, zřejmě nikoho nemrzí.

Mám možnost sledovat fotbalový růst fotbalisty (není z Kosmonos), mohu sledovat přípravu jiným způsobem, než který je špatným zvykem u nás. Poprosím o to, abych o tom mohl psát. Psát o tom, jak se účinně vychovává velmi dobrý, možná mimořádně dobrý hráč.