úterý 5. února 2019

Je-li únor, dobrý hospodář sklízí ostružiny ze štaflí

Recept na výborný  a snadný ostružinový krém :

Vezmi větší štafle (asi tak čtyři metry vysoké - v rozevřené poloze) a batoh potřebné velikosti. Odeber se do lesa a natrhej asi zhruba deset kilogramů vyzrálých, šťavnatých a sytě barevných ostružin. Doma pečlivě ostružiny několikrát opláchni v čisté vodě (teplé tak, jak uvádí ve své již rozebrané publikaci "Ostružiny tisíckrát jinak" Josef Václav Juřina), protože nikdy nevíš, jestli v lednu nebyly lesy práškovány letecky z vyřazených bombardérů B 52 Stratofortress uzpůsobených v bývalém JZD Kančí Lhota (nyní Aeroagro servis Kančí Lhota)  na práškování českých lesů.

Pak je již příprava krému více než snadná. Ze sta českých doktorů věd to zvládlo úspěšně devadesát pět.  Těch zbývajících pět neuspělo jen proto, že recept nebyl v odborné angličtině.

A zde je již recept v češtině : Ostružiny na misce zalijeme zakysanou smetanou ochucenou práškovým cukrem dle vlastního gusta. Předtím smetanu s práškovým cukrem pečlivě promícháme.

Josef Václav Juřina není zatvrzelý dogmatik, takže se slyšitelně skřípajícími zuby prohlásil na dotaz zájemců, že nevidí důvod, proč by se nemohly ostružiny nahradit čerstvými jahodami, třešněmi, višněmi, atd., nebo kompotovaným ovocem.