neděle 10. února 2019

Technika dnešního fotbalisty

Kvalitní technika dnešního fotbalisty navazuje v něčem na kvalitní techniku fotbalistů minulosti a navíc musí být adekvátní dnešním taktickým, rychlostním a kondičním požadavkům. Jak jste už jistě pochopili, nebudu psát o dnešním kvalitním českém fotbalu a také skoro ani o žádném současném českém kvalitním fotbalistovi. Není totiž téměř o čem psát.  Výjimky : brankáři P. Čech a Vaclík. 

Počítejme : Výchova fotbalisty může trvat 14 let. Od šesti do dvaceti let. Za tu dobu se u nás vychovají nevalní fotbalisté, porovnáme-li to s evropským nadprůměrem. Sny o tom, že se objeví nějaký talent, se mohou snít, ale nesmí je snít čeští ligoví trenéři. Ti musejí vychovávat žádoucí hráče pro Evropu, nikoliv zahřívače laviček v západní Evropě. Dnešní fotbal je náročnější než byl kdykoliv v minulosti. Aby reagoval nějaký žáček, či dorostenec na požadavky dnešní doby pochopením požadavků doby, adekvátními vlastními názory a  samostatným osvojením si techniky vysoké světové úrovně, je skoro vyloučeno.

Přitom je u nás možné vychovávat vysoce kvalitní hráče. Přirovnám to ke vzdělání. Hráč, který je fotbalově na úrovni střední školy nebo osmiletky, nemůže hrát jako "fotbalový vysokoškolák". Tak jako ve školství, chybí mu potřebné zkušenosti, znalosti a dovednosti. S úrovní, kterou disponuje, nemůže téměř hrát vyrovnané partie s fotbalovými vysokoškoláky. I když je známo z anglického fotbalového prostředí, že někdy i klub ze 3. ligy to natře i "vysokoškolákům" z nejvyšší ligy v některém poháru, pokud to vysokoškoláci podcení, nebo nastoupí málo otrkaní náhradníci.