úterý 21. května 2019

Eibar - Barcelona 2:2

Nádherné utkání, pokud se zajímáte o techniku. V obou mužstvech velmi zajímaví technici. Eibar je jen na 12. místě tabulky, přesto velká kvalita. Na levé straně Eibaru hrál velmi šikovný a rychlý hráč. Jméno jsem zapomněl. Je to hráč, který prošel Barcelonou, nebo Realem. Obrana Barcelony s ním měla velké potíže. Další hráč Eibaru po chybě náhradního brankáře Barcelony předvedl ukázkovou gólovou střelu z dálky, z voleje a z náklonu do strany. Náklon do strany kvůli míči nalézajícímu se asi 60 cm nad zemí, takže střílející noha střelce byla zhruba vodorovně se zemí ve výšce těch potřebných asi 60 cm. V utkání byla spousta technických chuťovek na obou stranách prováděných bleskově, překvapivě a přesně. Chyběl tam "dřevěný český materiál". Pozoruhodné výkony hráčů obou mužstev, bleskové kombinace ve stísněných situacích. Kvalita přihrávek byla přímo neuvěřitelná. Přihrávky byly odesílány tak bleskově, jak bleskově "přisvištěli". K tomu je zapotřebí hrát po zemi, je to nejrychlejší způsob jak kombinovat. Přihrávat "vrchem" tam, kde je třeba hrát vždy po zemi, znamená, že adresát přihrávky ztrácí čas se zpracováváním vysoké, obtížné přihrávky v blízkosti soupeřových nohou a loktů. Ale řekněte to českému hráči nebo trenérovi. Za to by se měli provinilci (hráči i trenéři) zavírat do klubové šatlavy. Pokud hraje mužstvo na hřišti soupeře, provinilce je třeba  zavírat do šatlavy ihned po příjezdu domů.

Na hřišti byl pochopitelně i Messi. Messi je asi v současnosti nejlepší demonstrátor důsledného dodržování technické discipliny. Všechno, co Messi dělá s míčem, je velká paráda, ale současně je to praktické, obhajitelné, nedá se tomu nic vytknout. Všechno je zaměřené na vítězství, jak už to u skutečně velkých fotbalových mistrů bývá. 

Přestože na eibarském stadionu byly vysoce kvalitní hráči, Messi je všechny převyšoval. Pokud Vás dokáže Messi nadchnout tak jako mne, zkuste pozorně sledovat, jak to dělá, jaké postupy volí v různých situacích, jak se rozhoduje. Úžasná kvalita fotbalového řemesla.