pondělí 13. května 2019

Máte synka a chtěli byste, aby z něj vyrostla fotbalová hvězda (4)

Moje informace se týkají jenom dynamické míčové techniky. Tedy toho, co se u nás úspěšně neřeší. Přitom je jednodušší a zajímavější osvojovat si techniku, než získávat kondici pro dnešní fotbal. A kondici je třeba získávat jen s odborníky a se současnými poznatky. Také taktiku je třeba nabývat s odborníky.

U tréninku techniky v naší zemi je chyba již v základu technické přípravy. Učit se technickým dovednostem jenom zápasy, při běhání, nebo s používáním terčíků a střelbou na bránu znamená zaostávat za světem.

Již od začátku učení se fotbalu se musí používat trenažéry pro individuální trénink správné práce s míčem. Tento trénink se používá pro získání co nejvyšší kvality práce s míčem. Bez trenažérů stěží dosáhnete vysoké úrovně. S trenažéry a dalšími metodami (např. individuální trénink driblinku) získáte při zodpovědném tréninkovém přístupu kvalitu, kterou tradičními postupy nezískáte. Pochopitelně se přitom budete věnovat i běžným kolektivním tréninkům a zápasům.

Víte, v čem se liší průměrní a podprůměrní hráči od hráčů vysokých kvalit? Vysoce kvalitní hráči jsou lépe připraveni na hru. Je to výsledek spousty správně vedených hodin tréninkové práce. Není to zázračným talentem, ale hodinami a hodinami správně vedených tréninků a zápasů. Tak jako krasobruslaři musí odjezdit spoustu času, aby se dostali na vrchol svých možností, tak i dobří fotbalisté musí věnovat více hodin než je zvykem osvojování techniky vysoké úrovně.

Společným znakem fotbalových hvězd je vysoká a nutná přesnost práce s míčem při pohybu v různých herních situacích, a to při hře různými rychlostmi. S technikou pro současný  špičkový fotbal se nikdo nenarodí. Tato technika se získává správnými účinnými postupy, které se u nás nepoužívají, o čemž je možné se přesvědčit při každém prvoligovém utkání. Asi neexistuje ve světě fotbalista, který by disponoval všemi možnými technickými dovednostmi na nejvyšší úrovni. U hvězd je zřejmé, že věnují nejvyšší stálou pozornost určitému počtu prvků, které jsou v dnešním fotbalu zárukou úspěchů. Zárukou vítězství, zárukou umístění mužstva v různých soutěžních tabulkách na čelných místech. Pochopitelně závisí také na technické, kondiční a taktické vyspělosti spoluhráčů.

V českém fotbalu je spousta nedbalosti, lajdáctví a neznalosti hráčů a trenérů, pokud se týká dynamické míčové techniky. Hodně z těchto nedostatků se dá odstranit jenom zákazem používání některých prvků, které do současného fotbalu nepatří. A naopak je třeba důsledně trvat na přesném provádění technických prvků, které jsou charakteristické pro dnešní fotbal a které vedou k úspěchům. Fotbal je dívatelný jedině tehdy, když všichni hráči ovládají na určité vysoké úrovni práci s míčem.

Pokud hráči nějakého mužstva mají své technické nedostatky na způsob "každý pes jiná ves", hra takového mužstva vypadá rozháraně, jakoby se hráči setkali poprve před týdnem, přestože hrají spolu třeba déle než rok. Proto je třeba, aby všichni hráči mužstva disponovali povinně určitým  množstvím kvalitně osvojených prvků na takové úrovni, aby mohli hrát kolektivně, aby mohli kombinovat a vyhovět spoluhráčům citlivou přihrávkou podle situace, atd.  

To, co právě čtete, má být samozřejmostí. Bohužel situace je u nás jiná. Se zvyšováním úrovně dovedností si u nás trenéři nevědí rady. O tom svědčí neuvěřitelné technické nedostatky hráčů. Nikoliv nedostatek talentů, ale česká tradice spočívající v důrazu jenom na taktiku, která ještě vzala na milost kondici.

(Bude pokračování.)