pondělí 9. dubna 2012

Fotbal

Před chvílí jsem se díval na Studio fotbal. A zase jsem viděl po desítky let se opakující nedostatky ligových hráčů. Hráči, kteří hrají českou ligu léta, se za ta léta nenaučili kopat na evropské úrovni do balonu. Za co berou prachy, za co berou prachy někteří veledůležití trenéři? Mizerná střelba (na úrovni 4. třídy), mizerné přihrávky, z toho plynoucí mizerné kombinace. U Sparty očividný nedostatečný, či chybný trénink techniky. S takovým počtem zkažených přihrávek nemá Sparta v evropských pohárech šanci. Takticky byla Sparta připravena dobře. Taktika odpovídala rychlostním a technickým možnostem hráčů. V Evropě by to nestačilo. Liberecký Breznaník, pokud to nevíte, hrával kdysi hodně nohejbal. Proto stále šmátral levou kopačkou v obličejích sparťanů, proto má dost pohotové nohy. Až zase uvidíte v televizi Valencii, všimněte si s jakou rychlostí a sebejistotou pracují její hráči s míčem, např. Soldado.

A nyní metoda, kterou je možné získat rychlé, pohotové a technické nohy, podobné Soldadovým :

Použijete opět trenažéry. Ze 3 trenažérů, dostatečně vysokých, vytvoříte slepou uličku. Tedy je sestavíte do tvaru půdorysného U. Dvě podélné strany budou delší, třetí příčná bude kratší. A v tomto účku  budete trénovat mou specialitu, kterou jsem nazval "fotbalový squash". Naučíte se zde řádit jako "rudí ďáblové". Postupným zvyšováním rychlosti tréninku se dostanete na úroveň bleskové a precizní práce s míčem, o jaké jste ani nesnili. Časem pak zapojíte (po zvládnutí rychlé práce) do toho i intermitentní trénink rychlostní vytrvalosti. Je to druh intervalového tréninku - veledůležitý pro dnešní fotbal. Co to je přesně, najdete v odborné literatuře. Moje účko tam nenajdete. Kdyby tam bylo, tak by se už dávno u nás hrál daleko lepší fotbal.

Fotbalový squash může hrát jeden hráč, nebo dva. Předpokladem je zvládnutí "fotbalového boxu", který jsem už dříve někde ve svém blogu popsal. Při squashi se nakopává míč na příčnou stěnu a na odražený míč se VŽDY STARTUJE, nečeká se na něj a vrací se opakovaně na stěnu. Metoda slouží k získání schopnosti pracovat s míčem v různých situacích, v různých rychlostech, různých výškách letícího míče. Také se dá trénovat hra hlavou, zpracování míče, tlumení míče ve velkých rychlostech, vrhání se po míči s následným hlavičkováním, apod. Zde se nepočítají žádné body, zde jde o získání nadprůměrné rychlostní techniky!

V účku se dají trénovat i trestňáky. Doufám, že jste pochopili hlavní přednost odrazových stěn, a sice to, že míče se vám stále vracejí k nohám, že můžete mnohokrát za hodinu střílet, startovat proti míči, nemusíte chodit pro zalétnutý míč až do Bosny a Hercegoviny, nepotřebujete nosiče míčů. Na tuto metodu, kterou v dětství používal i Messi, naši ligoví fotbalisti a jejich trenéři ještě nepřišli. Pokud se přemýšlí více o tetování, sporťácích, modelkách a prachách, zbývá méně času na fotbalové nápady.