úterý 10. dubna 2012

Odpad kolem města

Odpadu v okolí města stále přibývá. Následky zrušení sběrného dvora by se vyrovnaly řádění přírodního živlu. Odsuzovat nepořádek nestačí. Kosmonosy potřebují řešení. Pochopitelně, vyřešit tento problém aspoň trochu uspokojivě je těžší než řešit problémy s obecním rozpočtem. Je třeba hledat nová řešení.

Zde si dovolím použít známý příklad špatného řešení nové travnaté plochy. Pořídí se krásný, rozlehlý trávník a kolem něj kvalitní chodníky. V krátké době bude napříč travnatou plochou vyšlapán nežádoucí chodník, pořádkumilovní a místní tisk to budou odsuzovat jako barbarství. Kdyby génius, který trávník navrhl, navrhl také úhlopříčně další chodník přes trávník, bylo by po problému. Proč mají lidé chodit po odvěsnách přírodního trojúhelníku, když po přeponě je to kratší. U takto zpackaného trávníku by neměla chybět fotografie mamlasa, který to spáchal.

Také řešení sběrného dvora musí být pohodlné pro občany, nesmí se to občanům znepříjemňovat. Také se musí najít řešení pro občany, kteří nemají auto s přívěsem, kteří to mají daleko do dvora od svého domu, nebo jsou již staří a slabí. Navrhuji u sběrného dvora tabuli : Zastupitelstvo Kosmonos a obecní úřad neznají dobré řešení, k vám ohleduplné a vám vyhovující. Promiňte, že jsme si s tím po léta nelámali patřičně hlavu.  Pomozte nám s tím. Více hlav, více rozumu.