pondělí 15. října 2012

Ještě k detektoru CO

K článku z dnešní noci, abych byl přesnější. Žádný detektor mi ještě nikdy nepískal (nevaroval mě) při provozu kotle. Detektor Honeywell jednou reagoval asi na plyny z kuchyně, které se k němu mohly dostat díky otevřeným dveřím z kuchyně do chodby. V kuchyni bylo otevřeno okno, takže průvan vytlačil asi plyny z vaření do 1. patra.

Další alarmy proběhly v době, kdy nejel kotel a ani plynový sporák. Takže podněty mohly přijít zvenčí. Například i venkovní gril může někdy spustit signalizaci. Při vyhlášení poplachu se musí stisknout testovací tlačítko, ihned začít větrat okny a dveřmi a odejít z prostoru, nejlépe na čerstvý vzduch. U mne se pak po stisku tlačítka alarmy už neopakovaly. Pokud by se opakovaly, je třeba na prvním místě brát vážně, že je to skutečně reakce na přítomnost kysličníku uhelnatého, že to není třeba vlhkostí v detektoru, či z jiných důvodů.

Upřesnění : Stisknete-li tlačítko při vyhlášeném poplachu, detektor Honeywell zareaguje jako při testování. To znamená, že pískne, blikne a pak silně asi šestkrát hvízdne a zabliká. Pokud se po nějaké době obnoví poplach, znamená to, že je přítomen CO, nebo něco, co je schopno vyvolat poplach. Pochopitelně, už po otestování a otevření dveří a oken byste měli být mimo ohrožený prostor!!! Také je třeba vypnout kotel, nebo karmu, nebo plynový bojler. Také je vhodné při zásahu nedýchat  (pokud to vydržíte) a nadechnout se až na čerstvém vzduchu.