pondělí 15. října 2012

Mám dva detektory kysličníku uhelnatého

Jeden mám na přízemí v blízkosti plynového kotle. Stál 500 Kč, je to Číňan jak vidle a je z OBI. Druhý je na patře, na chodbě, značka Honeywell (USA), vyroben - zase v Číně. Podle obchodu stojí až 1900 Kč, nejméně 1300 Kč. Laciný Číňan se ještě neprojevil, zato komunisticko-neoliberální Honeywell každý den vyhlásí na 1. patře jeden alarm. A to i když kotel nejede. Oba dva každých asi 30 vteřin červeně bliknou, bez zvukového signálu (písknutí), tím signalizují, že jsou v provozu, ve střehu. Oba jsou výhradně na alkalické baterie, 9 V. Oba mají testovací tlačítko, které se musí ve stanovených dobách zmáčknout. Ověří se tím, zda je detektor v pořádku. Při testu blikne a pak velmi silně několikrát pískne. Při poplachu bliká a v určitých intervalech silně píská.

Detektor Honeywell jednou zachytil ve dni, kdy nejel kotel, asi něco z kuchyně, když zůstaly otevřeny dveře do chodby a teplé plyny z plynového sporáku asi vystoupaly do 1. patra. Laciný Číňan na přízemí nereagoval. Detektory mají varovat už při velmi malých množstvích kysličníku uhelnatého, kdy by ještě nehrozilo ohrožení zdraví, či dokonce života. Jenomže - každý člověk je jinak odolný, či vnímavý na tento plyn. Proto se žádný poplach nesmí podcenit.

A pozor! Bez českého návodu neuvádějte detektor do provozu. I české informace nejsou zrovna - jak to bývá u českých distribučních firem zvykem - dostatečně obsáhlé, názorné a správně přeložené. U nás už není dovoleno prodávat stroje, některé nástroje a přístroje bez českých návodů a česky psaných bezpečnostních předpisů.