středa 11. září 2013

Itálie - ČR 2 : 1

Někteří z našich hráčů, kteří hrají v cizině, hrají ještě hůř než kdysi v naší lize. Nedostatky, které měli v české lize, nebyly odstraněny ani v lepších ligách. Jak je vidno, ani v ligách, kde se točí daleko větší prachy, se nevěnuje fotbalovému růstu hráčů pozornost, přestože tím kluby přicházejí pak při dalším prodeji hráče o velké peníze. Pavel Nedvěd věděl jak využít svých dispozic, věděl jak trénovat individuálně, aby se svými možnostmi se dostal co nejdále. Totéž platí v hokeji o Jaromíru Jágrovi.

U nás se asi uvažuje tak, že pokud hráč po absolvování ligových tréninků v soudobém českém pojetí nemá kýženou úroveň, není dostatečně talentovaný a nic se s tím nedá dělat. Problém není v nedostatku talentu u hráčů, problém je v nevynalézavé práci trenérů. Každý hráč, který je mimořádně rychlý, zdravě agresivní, běhavý, nevyhýbající se soubojům a ochotný tvrdě trénovat, je (i když je na první pohled "dřevák") velkým bohatstvím klubu. Hráče s takovými vlastnostmi není problém naučit hrát soudobý fotbal, pokud se ví, jak s takovými pracovat. Takže vzniká otázka, kdo naučí české trenéry pracovat konečně tak, aby náš fotbal přestal zaostávat? Kdo je naučí pracovat s hráči individuálně, jak to dělá Guardiola? Každý hráč má své technické a taktické nedostatky, které se sotva všechny odstraní týmovým, nebo skupinovým tréninkem. Aby se takové nedostatky daly individuálně odstraňovat, musel by trenér znát účinné postupy, které, jak je dobře patrné z výkonů hráčů, naši trenéři neznají.

To je dlouholetá nemoc českého fotbalu. Čeští trenéři jsou zaměřeni jen na taktiku, žádný z nich nedokáže výrazně technicky zlepšit hráče. A většina hráčů si s tím neví rady a zřejmě si s tím neláme ani hlavu. Hráč bez vysokých technických kvalit nemá v Evropě šanci. Fyzické a psychické předpoklady jsou pochopitelně nutné, ale nestačí. Cesta k úspěchu našeho fotbalu vede přes pracovité, kolektivně hrající fotbalové supertechniky. Jiná úspěšná cesta neexistuje.

Prvním krokem v tomto směru musí být nekompromisní požadavek majitelů klubů adresovaný trenérům : zvýšení technické úrovně hráčů. Zvýšení kvality musí být patrné v zápasech. Nikam nevedoucí alibistické tréninky techniky, jenom aby se to odtrénovalo, by měly být "klubovými zákony" zakázány.

Tak jsem odpustil něco páry z přehřátého kotle a s vědomím, že to nic nezlepší, jdu poobědvat. Hampula rampula tlamula, jak by řekli pojizerští Gamomedi.