neděle 8. září 2013

Profesor Georgij Tošinskij

Včera večer v Hyde Parku Civilizace vystoupil mimořádný host, jeden ze zakladatelů sovětské jaderné energetiky, profesor Georgij Tošinskij. Profesor Tošinskij je také autorem reaktoru nejrychlejší atomové ponorky na světě. Nyní pracuje na vývoji malých reaktorů nového typu pro města, pro odsolování mořské vody, atd. Tyto reaktory vycházejí ze zkušeností s malými reaktory ponorek. Tyto malé reaktory budou k dispozici asi po r. 2020. Budou mít výkon kolem 100 MW a budou bezpečnější. Hovořil o haváriích v SSSR a ve světě.

Hovořil o grafitu a o problému (tehdy neznámém) s ním spojeným ve Velké Británii. Zmínil také bobtnání oceli, které nastalo při vysokých teplotách v pracovním prostoru s radiací. Tento problém se potom povedlo odstranit.

Hovořil také o dlouho tajené havárii na Urale, kdy došlo k obrovské explozi tanku s jaderným materiálem - v 50. létech. Záře byla tehdy oficiálně vydávána za polární záři. Profesor Tošinskij se dověděl o této havárii až po mnoha létech.

Podle něj měli Američané náskok ve vojenském využití atomu, Sověti zase v civilním využitím. Potvrdil, že sovětská rozvědka přispěla svými informacemi z USA k rychlejšímu vývoji sovětské atomové bomby.

V Černobylu došlo k porušení závažných provozních zákazů. Černobyl předtím přešel z jednoho ministerstva pod správu jiného, kde se tak tvrdě nedodržovaly předpisy.