středa 11. září 2013

Team-mate

Team-mate je tréninková fotbalová pomůcka. Patří mezi odrazové stěny. O tom, že existuje, jsem se dověděl z reklamy na ČT4 po utkání Itálie - Česká republika. Je z plastu, plní se vodou kvůli stabilitě a stojí bohužel 6000 Kč. Je s ní možné nacvičovat určité dovednosti podle videí na internetu. Adresa : Team-mate.


Dala by se vyrobit z dřevěných prkýnek a ocelové pásoviny. Důležité by bylo vytvoření odrazového oblouku z prken vhodné šířky (upevněných na patřičně tvarovaných ocelových nebo dřevěných žebrech) tak, aby oblouk odrážel  míč jako Team-mate.

Ovšem, to jen v případě, že Team-mate není chráněn patentem, nebo jiným způsobem ochrany duševního vlastnictví. I když je nějaký patent, či vynález chráněn, je možné dosáhnout podobného užitku bez porušení něčích práv. Záleží na popisu patentu, na tom, co je z konstrukce chráněno a zda je možné např. třeba změnou materiálů, tvaru, přidáním dalších užitných vlastností obejít přípustně patent.

Team-mate je prospěšný tréninkový prostředek. Ke zvýšení úrovně dynamické techniky potřebné pro soudobý fotbal by musel být doplněn dalšími trenažéry, protože umožňuje nácvik jen některých dovedností. Může být inspirací pro konstruování trenažérů pro osvojování si některých dovedností individuáním tréninkem, které by třeba nebylo jinak možné (kvůli velké obtížnosti) nacvičit u většiny hráčů.