pondělí 9. září 2013

Závažné narušení tradice - švestkový štrůdl

Jedním z největších úspěchů lidstva je vynález švestkového koláče s mákem. Tento vynález rovnocenný objevu kola se stále používá, a to bez ohledu na politické a hospodářské kotrmelce, společenské změny a módní trendy.

Moje žena se rozhodla po těžkém duševním boji zapomenout na tradice, na to, jak se dělal po staletí švestkový koláč. Rozhodla se upéci štrůdl se švestkami a s mákem. Každý, kdo ví, že je např. vyloučeno připravit svíčkovou jinak, než se to v jeho rodině dělalo posledních třista let, chápe ihned, na jak tenký led se odvážila moje žena vstoupit.

Na závin z listového těsta si obstarala : hotové listové těsto z Lidlu, vypeckované švestky, mletý mák, polotučný tvaroh, moučkový cukr, bílek, vanilkový cukr, citronovou kůru, máslo, máslovou strouhanku, mletou skořici a kukuřičný škrob.

Máslová strouhanka vznikne osmažením v předem rozpuštěném másle. Mletý mák se smíchá s cukrem. Na závin se použije také tvarohová náplň. Vznikne smícháním tvarohu s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, škrobem, bílkem a rozpuštěným vychladlým máslem.

Na listové těsto, které se rozbalí na plech, se dá nejdříve strouhanka, potom půlené švestky řeznou ploškou nahoru, pak posypat skořicí, mákem s cukrem a nahoru tvarohová náplň. Okraje těsta se potřou kvůli slepení rozšlehaným vejcem. Okraje se poté přeloží. Povrch závinu se propíchá vidličkou a závin se dá péci do rozpálené trouby. Práce s lístkovým těstem je popsána na obalu těsta. Zapomněl jsem se zmínit o tom, že těsto je zabaleno v pečicím papíru, na kterém se kvalitně upeče, bez vymazávání plechu.

Dávkování moje žena použila podle svého gusta.