úterý 1. dubna 2014

FK Boleslav - Slavia Praha

Boleslav, stejně jako v sobotu Plzeň, zpřesnila přihrávky a zkvalitnila kombinaci. Takže v současné době máme tři mužstva (spolu se Spartou), která jsou schopna kombinovat a hrát fotbal, který má hlavu a patu a nespoléhat se jenom na brejky, nebo na náhodu. Na naše poměry je to dost, na evropský fotbal stále ještě málo. Další fotbalový růst je možný zvýšením rychlosti hry jednak správně voleným tréninkovým úsilím a jednak zvýšením počtu mimořádně rychlých a obratných hráčů v naší lize. Na to nejsou potřeba velké prachy, na to je třeba používat rozum a metody, které vedou k úspěchu, nikoliv k dlouhodobé stagnaci. Postavit velké mužstvo z peněz naftobaronů není velkým problémem, kumštem je postavit v dnešní době vysoce kvalitní mužstvo za málo peněz, bez finančně nadsazených nákupů. Kdysi, ještě v Československu, takové mužstvo existovalo, jmenovalo se Spartak Trnava. Mužstvo Adamce, Dobiáše a Kuny.

Budeme-li věřit tomu, co se píše v novinách, nikdy se neodvážíme prorazit myšlenkovou bariéru (která působí celosvětově), že hráče vysokých kvalit nejde vychovávat ve větším množství, že je třeba je shánět za obrovské prachy po celém světě. Ještě jsem neslyšel o klubu, který by si sehnal levné, technicky nevalné hráče, ale zato mimořádně rychlé a běhavé, ze kterých by si "vyrobil" superfotbalisty, obrazně řečeno - za pár korun. Takový klub by potřeboval jenom trenéry schopné to dokázat. Vhodných fotbalistů je dost, nejsou jenom talentovaní trenéři schopní vytvářet úspěšné nové postupy. Naše zem je plná nezaměstnaných trenérů. Tito pánové mají spoustu volného času na hledání úspěšných metod. Protože to za ně žádný Guardiola nebo Mourinho nevymyslí, nezbývá jim než opakovat stále stejné názory, např. při komentování televizních zápasů.

Úspěch nějakého proslulého sportovního auta tkví ve vysoké kvalitě provedení, vysoké kvalitě designu, v důrazu na každý detail. Opakuji : v důrazu na každý detail! Tento důraz na detaily je velmi vysoký u špičkových světových trenérů. U českých trenérů je patrný dost velký důraz na taktickou disciplinu a kondiční přípravu. Na technické nedostatky je důraz nedostatečný, přestože bez vysoké technické úrovně se náš fotbal kupředu nepohne. Pochopitelně, ve srovnání s dávnou i nedávnou českou minulostí došlo k očividnému zlepšení, ale ve srovnání s Evropou zaostáváme.

A ještě něco : jakou vítěznou taktiku může volit český trenér proti lepšímu evropskému mužstvu, když úspěšná taktika se dá praktikovat jenom hráči, kteří mají potřebné technické kvality pro realizaci zvolené taktiky? Tak jako taktika a kondice se neponechávají na znalostech, či neznalostech hráčů, nesmí se nechávat technická úroveň na libovůli, zájmu či nezájmu hráčů. A majitelé klubů, pokud chtějí výsledky, nesmějí nechat kondiční, taktické a technické kvality jenom na libovůli trenérů. Musejí mít vyšší nároky na kvalitu tréninků, na kvalitu detailů a nevěřit, že se s tím nic nedá dělat. A pak si je třeba položit otázku, jak majitele klubů naučit jinému přístupu k fotbalu, aby nepapouškovali názory, že bez peněz se nedá nic dělat a že za málo peněz je málo muziky. Kde, na jakém stromě netradičně myslící majitelé rostou? Nebo jakou živou vodou je třeba majitele polít, aby začali myslet jinak, než je zvykem, aby přicházeli s nápady zvyšujícími úroveň našeho fotbalu. Bohužel, oni na to mají své lidi. Lidi, kteří trpí stejnými předsudky jako oni. Boeinga s lidmi, znajícími jen technologii výroby letadel ze dřeva, plátna a ocelových lanek, nepostavíš.  

V naší lize je jen jeden majitel, který umí ve fotbale vydělávat peníze také jinak než jenom prodejem hráčů a zřejmě něco o fotbale ví a zatím se rozhodoval na naše poměry velmi úspěšně.