pátek 18. dubna 2014

Incident v Černém moři

Na včerejších Novinkách.cz se pod článkem "Všichni na Ukrajině složte zbraně ..." objevil tento diskuzní příspěvek :

Některá západní média informovala o incidentu ze 12. dubna v Černém moři. Letadlo typu Su-24 dvanáctkrát nalétávalo v časný sobotní podvečer v malé výšce na torpédoborec USS Donald Cook. Stíhačka se přiblížila k lodi až na 900 m a letěla 150 m nad hladinou. Incident trval více než 90 minut. Média ale nesdělila, co se stalo potom.

USS Donald Cook prý musel okamžitě vplout do rumunského přístavu, protože posádka byla psychicky na dně od strachu. 27 námořníků z US Navy podalo okamžitě výpověď a odešlo z paluby. Pentagon připustil, že klamné útoky Su-24 na torpédoborec USA měly na posádku demoralizující účinek.

Možná jsou informace zkreslené, každopádně to nebyla alespoň pro Američany legrace k popukání. Pokud měl Suchoj podvěšenou nějakou obrovskou protilodní střelu a navíc třeba nové neznámé účinné zařízení pro elektronický boj a Američané se nesměli dostat za žádnou cenu do konfliktu, který by mohl mít nedozírné následky, nebylo jim co závidět. 90 minut nalétávání! Kdo ví, co tam ten pilot s mašinou vyváděl. Protilodní rakety se odpalují z malých výšek a na velkou vzdálenost. Argentinci u Falkland potopili Britům válečnou loď francouzskou raketou. Mám dojem, že raketa se jmenovala Exocet.