středa 3. září 2014

Česká republika - USA 0:1

Bohužel, zaostáváme. Po léta stejné nedostatky. A bohužel, i u hráčů hrajících v cizině. Američané vedeni trenérem, bývalým výborným útočníkem německé reprezentace Jürgenem Klinsmannem, jsou očividně připravováni kvalitními kondičními trenéry. Kdysi, když Klinsmann ještě vedl německou reprezentaci, přivedl americké kondiční trenéry do Německa.

Američané byli rychlí, ovládali náročné přihrávky, rychle startovali, uměli vodit míč na vysoké úrovni a všichni také stopovali míč tak, že jej měli obvykle u nohy, při tlumení jim míč nevyskakoval, neodskakoval tak, jak se stalo Daridovi a jak jsme díky tomu dostali branku. Je vyloučeno v dnešním fotbale zpracovat míč, který přiletěl po zemi, tak jako to udělal Darida. Darida zpracovával míč tak, že mu vylétl od země, od kopačky do výšky a také hodně od těla, Američané míč získali a byl z toho gól. Toto zpracování míče je často vidět v naší lize. Protože se tím doba zpracování prodlouží, má poblíž stojící soupeř šanci dostat se k míči. Je to strašlivý nedostatek, stejně jako odskakování míče po zemi při stopování. To je nedostatek, který by v dnešní době u nás již neměl existovat. U špičkových mužstev ve světě se na to dbá. 

Dalším masově rozšířeným nedostatkem je posílání zakroucených přihrávek.  Američané posílali přímé přihrávky i na velké vzdálenosti, což je v dnešním fotbale nezbytné. Naši trenérští mágové to ještě nezaregistrovali, i když Němci už za Beckenbauera takové přihrávky už ovládali. Co se vlastně dělá u nás po léta na trénincích ligových mužstev, když hráči, téměř nikdo, se nelepší po technické stránce? Se stejnými hráči se dá hrát daleko lepší fotbal. Musí se jenom vědět, jak na to. Dnes bylo vidět, že naši hráči nejsou připravováni na kvalitní evropský fotbal a nepomůže jim ani angažmá v evropských klubech. Tam se to bere asi tak, že pokud hráč neumí toho moc s míčem, tak se nestaví. Nikdo mu nepomůže, takže pak máme po světě dost dobře placených náhradníků, kteří když se vrátí do naší ligy, tak jsou často ještě horší než před odchodem do ciziny.

Dnešní kvalitní evropský fotbal vyžaduje ovládat určité technické náležitosti, které jsou pro hraní současného fotbalu nezbytné. Naučit se to neznamená, že k tomu potřebuji velký talent. Potřebuji účinné tréninkové metody. Horší už je to s fyzickými předpoklady, rychlostí reakce, s chápáním hry, bojovností, urputností a kreativitou.