pondělí 15. září 2014

Případ zavražděné holčičky (1)

Případ zavražděné holčičky z Klášterce je varováním pro rodiče, netečné vedoucí pracovníky obcí, zastupitele, městské strážníky a vedení škol a pro občany vůbec. Přestože máme v Kosmonosech psychiatrickou léčebnu, ve které se nacházejí i devianti, není doposud zaveden žádný rychlý varovný systém při útěku těchto. Upozorňuji rodiče dětí v Kosmonosech, aby na rodičovských sdruženích společně dali najevo svou nespokojenost se situací a žádali rychlé zavedení varovného systému. Uvedu zde svou představu o systému, ovšem je třeba co nejdříve zjistit, co doporučuje policie ČR, a to policejní specialisté na tuto problematiku.

1. Musí se zajistit okamžité varování po útěku devianta. Léčebna musí varovat vedení školy, radnici a městské strážníky. Varovat policii ČR asi už má v povinnostech. Nepředání varovné informace léčebnou do Kosmonos musí být řešeno na léčebně jako těžké porušení pracovních povinností a tvrdým postihem. Na léčebně musí být zaznamenána jména úředních osob, které v Kosmonosech zprávy přijaly, aby se případně vědělo, kdo, ač informován, ignoroval vážnost situace a nekonal. Škola, radnice a strážníci nesmějí spoléhat, že to vykoná některá část z nich, musí konat všichni. Neplnění stanovených povinností se musí také brát jako těžké porušení pracovních povinností s následným tvrdým postihem.

2. Musí být výslovně dáno najevo, že je nepřípustné nekonat jenom proto, že devianti se obvykle snaží okamžitě uprchnout z Kosmonos. Neexistuje žádný důkaz, že tak učiní pokaždé. V Kosmonosech stejně jako v jiných obcích je spousta úkrytů.

3. Každý strážník, každý úředník MÚ, či každý činitel školy, který může být kontaktován léčebnou, musí mít k dispozici písemné instrukce o tom, jak si počínat.

4. Nevím, jak je nákladné zavedení veřejného bezdrátového rozhlasu, který by ihned po získání varovné informace začal opakovaně s varováním obyvatelů. Text varování by byl stále u vysílače k dispozici, doplnily by se jen informace o uprchlém deviantovi.

5. Na městském webu by musela být co nejdříve instalována fotografie uprchlého.

6. Pokud ještě nebude zaveden veřejný rozhlas, nebo jiný plošně účinný systém, musí mít strážníci k dispozici alespoň fungující megafon a musí být stanoven postup varovného vysílání v ulicích pomocí megafonu. Megafony nejsou drahé, jsou k sehnání za několik stokorun až po pět tisíc korun. Jsou na baterie a jsou asi výkonné - podle informací na internetu.

7. Děti ve škole musí obdržet potřebné informace. Domnívám se, že asi je už dostávají. Měly by je během školního roku dostávat častěji, pokud se tak již nečiní.

8. V okolí školy by měl být instalován kamerový systém. Domnívám se, že městská  policie by měla každý den několikrát kontrolovat zámecký park, pokud tak již nečiní. Občas se tam objevují velmi zajímavá individua.

9. Kosmonosy mají zřejmě několik "stálých" bezdomovců. Je možné zjistit, zda byli trestáni a za co? Není mezi nimi někdo, kdo už byl trestán za sexuální násilí, a to třeba i proti dospělým lidem? U jednoho z těchto bezdomovců mi nějak nesedí, že by měl být bezdomovcem. Slyšel jsem už několikrát, že v Chudoplesích je nějaké ubytování pro bezdomovce. Pokud je to pravda, mělo by se vedení města a městské policie o to zajímat, protože již mnohokrát jsem viděl přicházet od Chudoples bezdomovce, které je možné pak vidět po různých okrajích Kosmonos a v centru. Někteří se mi jevili jako nedávno propuštění kriminálníci, na které je třeba si dát pozor.