pondělí 1. září 2014

Sparta - Jablonec 2:0

Utkání dvou ze tří nejlepších mužstev naší ligy přineslo fotbal, který by měl být instruktážně promítán ligovým hráčům z jiných týmů. Boleslav by se mohla poučit, jak se přihrává po zemi a přesně a od Čížka z Jablonce, jak se posílají pecky jako z děla na branku soupeře. V rámci české ligy to byl kvalitní zápas. Ze Sparty zase hrál špatně Costa, jediný, což je záhadou, protože v minulé sezóně to byl jeden z nejlepších hráčů Sparty. V současnosti to je úplně jiný Costa, nejistý, nepřesný v přihrávkách, kondičně horší než na jaro.

Další africký fotbalista Konaté má ještě technické nedostatky, ale zlepšuje se, měl podíl na vítězství. Překvapivé je, že tento mimořádně rychlý hráč je pomalý ve startu na míč, chybí mu výbušnost. Jakmile se ale už rozběhne, tak je tím vůbec nevítaným na polovině soupeře. Výbušnost se dá lehce zvýšit. Musí se trénovat současně s tréninkem vodění míče, nejdříve ale kratšími, opakovanými sprinty (starty) do kopce bez míče.

A vůbec nejdříve se musí zvládnout "fotbalový box" oběma nohama na trenažéru, odrazové stěně, stejně jako u všech dalších technických cvičení. Kdybyste potkali někdy Skaláka z Boleslavi, z FK, tak mu to poraďte, protože za to, jak vodí míč, by měl platit tvrdé pokuty. Míč mu nadskakuje, nedokáže ho posunovat po zemi, odlétá mu daleko od nohy. Na takovém trávníku by ho měl vodit se zavřenýma očima. Toto nebyl jenom Skalákův problém, mimo Tavarese také všech ostatních. To u sparťanů a některých jabloneckých hráčů byly vidět někdy velmi kvalitní, "evropské" přihrávky.

Také Plzeň, třetí z našich nejlepších ligových týmů, začala vylepšovat hru, a to vymýšlením různých signálů při standardních situacích pod vedením trenérova asistenta Pavla Horvátha!