neděle 16. listopadu 2014

Bobby Orr

Nejlepší obránce v historii NHL. Jeden z nejlepších hokejistů historie hokeje. On a Wayne Gretzky jsou asi vrcholnými hráči, které jen velmi těžko někdo překoná. Bobby Orr, přestože byl obránce, vyhrál  bodování NHL! Získal spoustu cen. Jeho vedení touše bylo výjimečné, měl při vedení puku ojedinělý přehled a suverenně zakončoval. Převzal třeba puk u své branky a prošel celým kluzištěm pro něj typickými manévry s pukem, které jsem viděl jen u něj a zakončil gólem. Když jsem to viděl poprve, tak jsem ohromeně koukal, protože žádný obránce takhle do té doby neútočil. On musel při tom rychlém vedení puku stále vidět celé kluziště před sebou a podle toho volil nejvhodnější řešení, nejvhodnější směr, či změny směru, kterými pronikal k brance.

Bobby Orr předčasně skončil kvůli problémům s koleny. Hrával za Boston Bruins. Vždycky jsem cítil největší úctu k hráčům, kteří disponovali, nazval bych to, velikou herní inteligencí, kteří viděli stejně jako Bobby Orr celé hřiště, či kluziště a měli mimořádnou technickou výbavu na uskutečnění svých taktických  záměrů, nebo okamžitých nápadů. Takovými byli kdysi např. Franz Beckenbauer, Bobby Charlton, Brazilec Sókrates a Zidane.

Na internetu najdete B. Orra na Seznamu.cz, jsou tam informace o něm. Na You Tube jsou videa z jeho akcí. Chtělo by to kvalitní DVD, pokud existují a vsadil bych se, že v USA a v Kanadě budou k mání. Na potřebně velké televizní obrazovce by to teprve byla podívaná.