úterý 25. listopadu 2014

Stromy, které překážejí

Stromy, které překážejí, se kácejí, i když mohou být zdravé. Také je jiná možnost - stromy nekácet.
Situaci je možno v mnoha případech řešit tak, že se určí, že strom je důležitější než třeba zděný plot. Porazit velký strom je práce i na méně než jednu hodinu. Ten strom rostl spoustu let, není nahraditelný - pokud je mi známo - podobně velkým stromem ze zahradnictví. Pokud je dosahováno nádherného působení třeba řadou velkých lip, pokácení několika takových stromů ve stávající řadě je podle mne obrovský omyl, efekt spolupůsobení je zničen.  Je nabourán řád vznikající spoustu let.

Pokud jde o plot hřbitova, mohlo se to řešit zbouráním úseků plotu, kde došlo vlivem kořenů k praskání základů, praskání a asi nebezpečnému vychýlení zdi ze svislé polohy. Strom mohl být zachráněn, řada lip nemusela být narušena, pokud by se poškozený úsek cihlové zdi nahradil kovovým plotem (bez pásového základu) založeným na několika patkách. Zbytky (cihlového!) základu mohly být ponechány v zemi pod úrovní terénu. Pokud by navrhl kovový plot architekt, který by vzal v úvahu pojetí stávajícího zděného plotu a pak navrhl kvalitní řešení kovového plotu, nedošlo by k poklesu kvality vzhledu plotu. Naopak - mohlo by dojít k zajímavému obohacení vzhledu hřbitovní zdi. Kovový plot hřbitova, z kovových úhelníků, nemůže navrhnout a vyrobit každý domácí kutil, který si je ochoten na to troufnout! K tomu všemu, co jsem napsal, musím ale dodat, že neznám předpisy pro hřbitovy, hřbitovní zdi, památkářské požadavky pro tuto problematiku. Přesto se domnívám, že něco z mých řádků by pro znalejší mohlo být důvodem k zamyšlení.

Pokud jde o vysazování nových okrasných stromů : v televizi vídám hodně alejí z menších vzhledných stromů, které nebudou mít asi velké kořeny a jsou asi tak max. 5 až 6 metrů vysoké. Koruny mají oválný, ležatý průřez. Hodně je to vidět na záběrech z městských center Německa a Francie. Jsou to listnaté stromy, velmi elegantní. Neznám dobu, za jakou dorůstají. Zřejmě budou díky své velikosti vhodné i k nahrazování poškozených stromů stejného druhu. Asi u těchto stromů (pro jejich velikost a také šířku koruny) nebudou problémy s převozem ve svislé poloze na nové stanoviště.