neděle 14. srpna 2016

Nedodělaní fotbalisté, nedodělaní trenéři

Naši fotbalisté nejsou neschopní, hloupí, dřeváci. O našich trenérech se dá říct totéž. Naši fotbalisté a trenéři si myslí, že Zidane, Messi, Ronaldo, Ronaldino jsou mimozemšťané. Naši fotbalisté a trenéři jsou nedodělaní. Kdysi se říkalo, že americká CIA nedokáže, i kdyby se snažila sebevíc, zhuntovat tak Československo, jako to dokážou bolševici. Američané se snažili vědomě, bolševici nevědomě, se zápalem a s neplánovaným úspěchem, díky pozoruhodné, desítky let trvající vytrvalosti. I když se všechno tehdy plánovalo, tento úspěch plánován nebyl. Bolševičtí politici byli nedodělaní.

Bolševický politik, stejně jako český trenér a fotbalista, je nedodělaný proto, že nereaguje na známá úspěšná řešení problémů, nehledá samostatně nové metody, nová řešení a spokojuje se s nízkou úrovní. Nedodělaní hodně mluví, snaží se použitím vzdělanecké terminologie budit dojem zasvěcených a příčiny neúspěchů vidí jinde jenom ne ve své práci, ve své fatální nepřipravenosti, v neschopnosti hledat nové cesty.

Když jsou trenéři a fotbalisté nedodělaní, znamená to, že trenéři a fotbalisté nebyli připravováni způsoby umožňujícími jim trénovat, či hrát na vysoké evropské úrovni. Každý trochu uvažující divák vidí, že trenéři a hráči nevědí, jak získat potřebnou kvalitní techniku. Místo hledání řešení se operuje s tvrzeními, že je nedostatek talentů. Talentů je dost, neznají se jenom metody, jak s talenty efektivně pracovat. To se nedá zakrýt odbornou hatmatilkou trenérů a hráčů. Českým expertům vadí, pokud se projeví, nedostatečná kondice a také taktické chyby a nedodržování stanovených úkolů při utkání. Slyšeli jste někdy říct ligového hráče, že kopali do balonu v tom utkání jako amatéři? Slyšeli jste nějakého trenéra říct, že hráči neumějí skoro nic s míčem a že on a ti, kteří ho školili v trenérských kurzech, nevědí, jak je to naučit? Z míčové techniky se dělá dar od pánaboha, který dostanou jenom někteří. Skutečnost je poněkud hodně jiná. Životopisy slavných hvězd říkají něco jiného : talent, spousta technicky kvalitního tréninku, spousta utkání na různých travnatých, či hliněných pláccích v dětství a posedlost fotbalem.