pondělí 29. srpna 2016

Uhrín už netrénuje Slavii

Přijde další český trenér, který nic nesvede, protože se zaměří jenom na to, na co se zaměřoval Uhrín a na co se zaměřují další čeští trenéři. Takže i nadále drobné úspěchy v naší lize a výbuchy v Evropě. Tržná rána na noze se neléčí operací žlučníku, český fotbal se neléčí jenom důrazem na taktiku, ale už by se mělo začít s léčbou pomocí vysoce kvalitní dynamické techniky. Ale kde najít takového trenéra, když to nikdo z nich neumí. Kdyby to uměl některý z nich, už by se tu dávno hrál jiný fotbal, protože ostatní by se museli přidat, pokud by pak chtěli trénovat.

Český trenér toho hodně napovídá, ale pokud nemá v mužstvu nějakého Lafatu, nebo nějakého dalšího dobrého hráče, tak je vedle jako jedle. A vychovat si dobrého hráče nedokáže. A pak velkému, nebetyčnému stratégovi nezbývá než sbalit kufry a čekat na nové angažmá, kde zase bude pracovat jenom na kondici a taktice.

Přestože hlavním problémem je dynamická míčová technika, hovoří se stále o něčem jiném. Proto náš fotbal vypadá tak, jak vypadá. Hráči běhají vyšší rychlostí, než odpovídá jejich technickým možnostem (ovládání míče). Proto ten zbrklý, splašený, nepřesný, nedívatelný fotbal plný faulů, surovostí a vztekání.

Špičkový evropský fotbal je dnes jinde, je velmi rychlý, ale ne pořád, je technický, kombinační, plný delších sprintů. Driblink není tabu. V Evropě se pohybuje na rozdíl od nás dost tvrdých střelců z různých vzdáleností, hlavičkářů s obrovským výskokem a brejkových hráčů s bleskovými starty a výborným vedením míče ve vysokých rychlostech. U nás je dost vhodných hráčů, jenom nevědí, jak se to naučit a není nikdo, kdo by je to naučil. Je jenom plno trenérů, kteří chtějí pilovat stále jen taktiku a herní disciplínu. Hrát si na českém dvorečku a nekoukat přes plot a moudře, přezkušeně promlouvat v televizi a v novinách.

Dej, panebože, ať se dožiji toho, že se v televizi někdo zeptá přezkušeného majitele klubu, nebo přezkušeného trenéra, proč mají jejich hráči mizernou techniku a proč trénují techniku jako za časů Jaroslava Vrchlického. Pak už budu moci v klidu složit krovky a odebrat se do věčných fotbališť.