čtvrtek 16. března 2017

Bořek Dočkal - čínskému bratru jenom za mizerných 230 milionů

Bořek Dočkal byl díky umění jeho fotbalového agenta a vedení Sparty prodán do čínské ligy za 230 milionů Kč. Tedy za prachy, které neodpovídají jeho kvalitě. To že jsem v nadpisu napsal "za mizerných 230 milionů" je jenom ironie. Tento fotbalový obchod dokazuje jenom, že fotbalový svět se zbláznil.

Teď budu ale psát o jiných záležitostech. Zajímalo by mě například, kolik hráčů, trenérů a fotbalových papalášů o tomto přestupu přemýšlelo, nebo ještě přemýšlí. Takové nehorázné prachy vydělané za hráče by měly vést k úvahám o tom, že by se mělo konečně u nás začít kvůli milionům pracovat individuálně a úspěšně s hráči. Ono je totiž lepší pro řadu našich oddílů prodat dobře připraveného hráče tam, kde nevědí co s penězi. Vydělávat peníze boji v Evropské lize, nebo v Poháru mistrů evropských zemí je každoročně umožněno jenom několika našim mužstvům. Vychovat a prodat výhodně hráče do "bohaté a hloupé" ciziny může každé mužstvo 1. ligy - a nejen 1. ligy. Má to ale jeden roztomilý háček : jak vychovat "fotbalovou slepici", aby snášela zlatá vejce?

Kdo tu slepici vychová? Mezi skutečnými chovateli zlatonosných slepic a českými trenéry a papaláši je rozdíl jako "sviňa", jak říkají Moraváci.Chovatel umí vychovat zlatonosnou slepici, zatímco papaláši a trenéři si lámou hlavu s tím, jak co nejzkušeněji hovořit o fotbale, kde sehnat sponzory, komu vyfouknout před nosem při přestupech polofotbalistu, který se pak ukáže jako zase draze zaplacený omyl. Polofotbalista je pak prodán s humbukem do ciziny, kde skončí pro neschopnost na lavičce. Čemu se také divit, když fotbal po celém světě mají pod palcem bohatí diletanti. Dějiny fotbalu mají také jednu obrovskou oblast, o které se nemluví : historii nesmyslně vyhozených miliard.

Zpět k B. Dočkalovi : Dočkal se kdysi zmínil o tom, že trénuje s míčem navíc i individuálně. Zatímco jeho spoluhráči se věnují více kondici a fitness. Kondičně připravených je plný svět. Techniků (kondičně dobře připravených) schopných vyhrávat zápasy je mnohem méně. Není problém vychovat nefotbalistu. Na to stačí trenérské kurzy. Vychovat dobrého fotbalistu je těžší, protože na to je zapotřebí vědět jak jej vychovat pro soudobý fotbal v cizině. Pokud se neví jak na to, může se trénovat třeba dvakrát tolik, ale výsledek se nedostaví. U nás se totiž trénuje jenom pro naše soutěže. To je u nás takový fotbalový folklor. Tradice se mají ctít a fotbaloví bossové, trenéři a asistenti by se měli zúčastňovat všech ligových a mezinárodních utkání výhradně v lidových krojích. Dovedu si představit pana Peltu, jak sedí v lóži při mezistátním utkání v kroji z Jablonecka. Nevím, zda k jabloneckému kroji patří i nějaký půvabný klobouček s ptačím pírkem.