čtvrtek 16. března 2017

Divoké šelmy z Monaka postoupily

Pro divoké šelmy je charakteristické, že kořist ničí bleskovými útoky. Vydávají přitom spoustu energie. Takže pokud nedosáhnou úspěch v určité době, potřebují čas na obnovu sil. Šelmám z Monaka se naštěstí síly vrátily ještě před koncem utkání. Přestože si moc vážím práce trenéra Guardioly, po celý zápas jsem fandil Monaku.

Monacké šelmy vyprovokovaly ve 2. poločase hráče MC k výkonu, jaký jsem u nich ještě neviděl. K úžasné, přesné hře ve vysoké rychlosti, k bleskovým kombinacím. Agüero je těžko zastavitelný, pokud se rozpálí. Pořád je to jeden z nejlepších útočníků na světě. Vzpomínám na to, jak jsem ho poprve spatřil na MS dvacetiletých v Kanadě, kde naši hráči obsadili 2. místo. Za Argentinu s ním hrál také A. Di Mária, dnes hvězda Paris SG. Kde jsou tehdejší naši hráči? Fenin, Kalouda, Šimůnek a jiní?

Pokud jde o Agüera, tak v Kanadě mě upoutal nádherným driblinkem, kterému tam nebyl skoro nikdo z dvacetiletých schopen čelit. Úžasný driblink, navíc praktický. To jest vedoucí k vstřelení gólu, nebo k přihrávce ke gólu, nebo k vytvoření gólové šance. Tedy nikoliv driblink (fotbalového narcise) pro driblink (bez ohledu na hru), ale driblink pro vítězství.

Až zase uvidíte Agüera, všimněte si, jak se lehce, i když je bráněn, dostane na velkém vápně ke střelbě. Přitom nedribluje, nevyráží bleskově s míčem nějakým směrem. Jenom si přihraný míč srazí svým způsobem a vypálí, jakoby tam soupeř nebyl. Zdánlivě jednoduché, ale hned tak brzy to u jiných neuvidíte. Chce to totiž vysokou kvalitu práce s míčem. Agüero už v době, kdy jiní ještě zpracovávají v potu tváře míč, střílí. A i když v těch okamžicích právě nedribluje, bez velkých driblérských zkušeností by to nedokázal. Ví totiž, jak udělat z obránce solný sloup! Ví, jak se obránce zachová.

Přilétne-li k českému útočníkovi (na velkém vápně) přihrávka, začne ji pozorně, svědomitě a nekonečně dlouho zpracovávat a pak se otočí (jako ve zpomaleném filmu) k obránci a vrazí do něj i s nekrytým míčem, nebo to do obránce napálí. A český obránce si ihned poté skromně o sobě pomyslí, že je ve vesmíru druhý, hned po Ramosovi z Realu.