čtvrtek 11. května 2017

1.) Fotbal : z dřeváka hvězdou

Když se dívám na přenosy z 1. ligy, vidím spoustu zajímavých hráčů, kteří se bohužel narodili v zemi, kde se vychovávají "nedodělaní" fotbalisté. "Nedodělaní" trenéři vychovávají "nedodělané" fotbalisty. Pokud se tomu neudělá přítrž, bude nadále pokračovat výchova nedodělaných fotbalistů, ze kterých se pak stanou nedodělaní trenéři, kteří budou zodpovědně vychovávat další disciplinované, běhavé, bojovné nedodělané fotbalisty.

Nedodělaní trenéři tráví mučivé noci přemýšlením o tom, jak ještě více zvýšit taktickou disciplinu, jak ještě více zvýšit běhavost a bojovnost hráčů. Domnívají se, že do českého fotbalu míří málo peněz na nákup hráčů a že se  také rodí čím dále méně talentů. Také si myslí, že nemohou sbírat vavříny v Evropě, když nemají možnost koupit si vysoce kvalitní hráče. Myslí si, kdyby takové hráče měli, srazili by zbytek Evropy do kolen - svou taktikou.

A nyní můj názor :
Je to názor fotbalisty, který nikdy nehrál nic významného, nikdy netrénoval nějaké mužstvo. Mám jenom výhodu, že jsem viděl v mládí výsledky tréninku na odrazové stěně. A také že jsem studoval výtvarnou školu, kde jsem se naučil dívat a rozpoznávat kvalitu od nekvality studiem detailů, a to jenom v jedné výtvarné oblasti z mnoha.

Takže nejsem trenér, nejsem expert na taktiku, na kondiční přípravu a další oblasti, na které jsou trenéři u nás připravováni. Trenéři u nás nejsou připravováni na techniku pro současný evropský fotbal, ale jenom pro český ligový fotbal, což každý trochu pozorný divák bez nadměrného duševního vypětí rozliší.

Mám jenom dvě výše zmíněné výhody : znalost možností odrazových stěn a dalších prospěšných trenažérů a schopnost definovat rozdíly v technice mezi českými hráči a špičkovými hráči v Evropě, a to díky pozorování zaměřenému na práci s míčem u nás a na práci s míčem špičkových hráčů v Evropě. Není problém vidět ty rozdíly, stačí se jen místo nesmyslných úvah o "mimozemšťanech"  (např. z Barcelony) pozorně dívat. Špičkoví fotbalisté nejsou nadpozemské bytosti, jsou to skuteční profesionálové, kteří spoustu detailů své práce s míčem dělají v kvalitě, která není běžná, jejich práce s míčem je velmi racionální a přitom krásná. Žádný superhráč minulosti ani současnosti nebyl dokonalý ve všech směrech, každý měl svá slabá místa. A jinak to ani není možné.

Díky znalosti práce s trenažéry mohu nejen kritizovat, ale také nabídnout rychlé a účinné řešení technické podúrovně českého fotbalu. Není třeba věřit kormidelníkům českého fotbalu, že se český fotbal pozvedne až po mnoha létech na vysokou úroveň díky novým opatřením ve výchově žáků a dorostenců, takže si máme počkat.

Mezi našimi fotbalisty a evropskou špičkou nezeje nepřekonatelná propast. Zlepšení našich ligových hráčů by bylo možné do dvou let, pokud by se respektovaly moje postupy.

Problém není v "dřevěnosti" hráčů, ale v zoufale špatné výuce práce s míčem. Již základy práce s míčem znemožňují další technický růst hráčů. Jednak se neodstraňují chyby v nakládání s míčem, protože se považují za malicherné, jednak se netrénuje s potřebnou dynamikou, přesností a s potřebným počtem opakování každého technického prvku (kvůli návyku správného počínání).

Každý technický prvek může být proveden špatně několika způsoby, nebo dobře jedním nebo více způsoby (podle situace).

Náš fotbal by potřeboval takové zkušené, pozorné fotbalové porotce pro míčovou techniku, jako mají soutěžící tanečníci své porotce ve Star Dance. Dobře zvládnuté detaily dělají mistra, a to nejen v tanci.

Ve fotbalových přenosech vídám některá zlepšení, ale stále zůstává spousta špatně prováděných technických prvků, přitom často lehce a správně nacvičitelných. Tedy není to malým talentem, ale špatným, potřebám dneška neodpovídajícím tréninkem detailů techniky.

O tom, jak jsme na tom špatně, stačí se podívat na autová vhazování. Jiří Štajner se kdysi zmínil o vhazování autu na břicho spoluhráče místo k noze. K tomu dodám, že takto vhozený aut obzvláště potěší spoluhráče, adresáta vhození, má-li u sebe z každé strany natěsno soupeře. Již si nevzpomínám, jak Jiří Štajner nazval takového vhazujícího hráče. Ale vím, že mi tím "politicky nekorektním" vyjádřením udělal radost.