středa 3. května 2017

Večer jsem měl možnost vidět ten rozdíl

Po utkání Ligy mistrů UEFA Real - Atlético vysílala nečekaně ČT SPORT zkrácené záznamy utkání 1. španělské ligy (poslední kolo) a poté na O2 TV SPORT vysílali záznam utkání Liberec - Bohemians z posledního kola 1. ligy. Takže se naskytla výborná příležitost porovnat českou ligu a španělskou ligu.

Je sice pravda, že do španělské ligy se vkládají obrovské sumy peněz ve srovnání s českou ligou, ovšem také je pravdou, že u nás nemáme trenéry schopné naučit hráče fotbal na potřebné úrovni, to znamená, aby hráči uměli kopat do balonu jako profesionálové a nikoliv jako amatéři naivně imitující evropský profi fotbal. Když jsem chodil na průmyslovku, jeden ze spolužáků se s chutí popral, pokud ho někdo urazil, nebo se chtěl porvat. Vždycky to vyhrál, byl pohyblivý a pral se na boxerský způsob, pěstmi. Mezi spolužáky ale byl také boxer s tituly, který nikdy nikoho neuhodil. Na jednom večírku boxera Milana pod vlivem alkoholu ten amatérský rváček  napadl. Okamžitě upadl na zem po jediném zvláštním, suchém, bleskovém úderu. Rána nebyla surová, byla jenom blesková a přesná. Rváček byl vyděšen, protože nikdy předtím se s boxerem nepral. Ihned věděl, že nemá šanci.

Vzpomněl jsem si na toho rváčka, když jsem se díval na utkání Liberce s Bohemians. Naši trenéři nejsou schopni učit fotbal na potřebné úrovni. Medaile v Evropě sbírají jen ti nejlepší.Všichni vyhrát nemohou, ale stačilo by, kdyby se na náš fotbal dalo dívat, kdyby hráči uměli střílet jako profíci a nikoliv jako hoši hrající fotbal jenom kvůli proběhnutí na čerstvém vzduchu. Fotbalista musí být mazaný, nepředvídatelný, šikovný, technicky se musí lišit od hráčů trénujících po práci dvakrát týdně. Nestačí jenom snažit se plnit herní pokyny trenéra, je třeba umět samostatně řešit situace na úrovni evropského nadprůměru. K tomu je bohužel zapotřebí mít techniku evropského nadprůměru.
Bohužel, žádný prvoligový trenér neumí naučit potřebné technice. To je vidět v každém TV přenosu.

Už jsem se nedávno zmínil o parádní ráně z voleje od Rezka z Příbrami v utkání s Jabloncem. Pak jsem narazil na rozhovor novináře s Rezkem. A Rezek k tomu (k té bombě) řekl, že se s Pilíkem rozhodli nacvičovat takovou střelbu a výsledkem pak byla ta pecka v utkání. Z toho co řekl, vyplývá, že předtím se tomu tak nevěnovali. To snad v naší lize v tréninku místo nácviku střelby přebírají čočku? Takže kvalita techniky záleží nikoliv na oficiálním tréninku, ale na ochotě hráčů nacvičovat po tréninku techniku, např. střelbu na bránu? Chudáci kluci! Místo aby si zašli do tetovacího studia nebo na kafíčko, tak ve volných chvílích kopou na bránu. To kopání na bránu po tréninku dělal i Radek Dočkal, než odjel do Číny.