neděle 14. května 2017

2.) Fotbal : z dřeváka hvězdou

Technická příprava hráčů není zaměřena na evropský fotbal, jak jsem již psal dříve. Hráči projdou dětským fotbalem, dorosteneckým fotbalem a do ligy přicházejí mizerně technicky připraveni. Je zřejmé, že pokud jde o techniku, netrénovali dostatečně a trénovali něco jiného, než potřebuje současný fotbal. Včera to bylo vidět na výkonu Slavie v utkání s Duklou. Pokud se má situace změnit k lepšímu, musí se začít s tím, co měli hráči umět už v dětském věku. Musí se začít s osvojováním základů míčové techniky. V dospělosti. 

Do základů míčové techniky pro současný fotbal patří :
1. Výuka práce s míčem oběma nohama.
2. Vedení míče různými rychlostmi. Tedy nikoliv rozběhnout se vždy jako splašený hřebec nejvyšší rychlostí a vlítnout i s míčem do soupeře.
3. Střelba v pohybu z různých vzdáleností a pod různými úhly.
4. Přihrávky různých druhů vestoje, v pohybu. Na různé vzdálenosti, rychlé odesílání míče, rychlé zpracování míče v různých situacích.
5. Kombinace více hráčů vestoje a hlavně v pohybu. Různými rychlostmi - podle situace.
6. Střelba hlavou a přihrávky hlavou.
7. Výbušné starty s míčem.
8. Trestné a rohové kopy.
9. Driblink. Driblink nestačí učit hrou. Nejdříve je třeba si osvojit precizní vedení míče s různými bleskovými změnami směru a osvojením si pohybu s míčem vždy u nohy, mimo dosah soupeře. Míč vždy pod kontrolou díky citlivému pokopávání (předkopávání) míče. Poznámka : I když míč budete mít pod kontrolou, může soupeř míč získat díky zkušenostem a hbitosti.Pokud píši o rychlém, kvalitním vedení míče při nácviku, nemyslím tím slalom mezi tyčkami rozmístěnými v přímce za sebou. Tím se driblovat nenaučíte, v zápase se s takovou situací nesetkáte za celý fotbalový život. Trénuje se tak v kdejakém oddíle, přesto jsou dribléři vzácné zboží.

Píši zde o všeobecně známých věcech, které každý, kdo hrál fotbal, zná. Tedy nic nového. K tomu jenom jednu nesmělou poznámku : Ty nahoře uvedené základy je třeba zvládnout na vysoké evropské úrovni, aby se ta léta tréninků zúročila. Aby divák neměl dojem, že se hráči připravují na fotbalová utkání kácením stromů v lese a běháním maratonů, nebo sborovou recitací "Polámaného mravenečka".

A ještě něco : v poslední době jsem narazil na další dva bývalé fotbalisty, kteří v dětství trénovali na odrazových stěnách - na Ryana Giggse z Manchesteru United a Michala Bílka, který kopal dobře trestné kopy. Ano, ten Michal, který hrál ve Spartě a v Betisu Sevilla a byl nedávno trenérem reprezentace.