pondělí 29. května 2017

Čarodějnice na stadionu

Čarodějnice na stadionu byly zase hlučné, zase nebyla ukončena hudební produkce ve stanovenou dobu (23:00), zase nebyla ukončena celá akce ve 24.00 hod. Zase podnapilci a nadnapilci s lahvemi v ruce hulákali cestou k domovu. Tentokrát v rolích opilců přesvědčivě vystupovali podsadití řízkové starší 30 let. Žádní nezletilci jako za starosty Dlouhého, kdy hluk v ulicích byl každoročně na tak vysoké úrovni, že v pozdějších dobách za jiných věrchušek nebyl překonán přes veškerou snahu zbylých tradicionalistů z řad nedospělců.

Je třeba říci, že ta hudba na stadionu patří do kultury, je jednou z tváří naší kultury. Když jsem byl mladý, také se mi ten kravál líbil a nechápal jsem, jak to může někomu vadit. Dnes už to vím a vědět to budou také dnešní mladí až budou v létech. To není nemodernost starších, za to mohou životní zkušenosti starších, které se dostavují věkem. Ten kravál, ty skladby nic už starším neříkají. Stejně jako dělání báboviček na dětském hřišti. Aby to acustic jugend pochopila, musí si ta léta odžít.

Kravál na stadionu se dá řešit a snadno, stačí používat rozum:

Nastavit rámus na takovou úroveň, aby nebyl slyšet daleko a také široko (kupodivu). Nenastavuje se odhadem ani měřením hygieniky, ale poslechem v ulicích blízkých stadionu. Nastavuje se na zpěváka, který nemá být přehlušen hudbou. Takže pokud zpěváci jsou slyšet v ulicích jako na stadionu, tak se ubere natolik, aby mohli občané, kteří si nezaplatili, sedět na svých zahradách, dvorech, mohli mít otevřena okna. Poslouchat celé hodiny kultivované, či nekultivované skřeky, jeky, chraplavé výkřiky a bubnová sóla na koncích skladeb je utrpením pro lidi, kterým je tento druh zábavy nepříjemný. Protože hlučnost je řešitelná, s názory různých obecních papalášů, že to musí občané po tu "chvilku" vydržet, se musí už skončit. Rámus vadí, ať je povolený, či nepovolený. Ovšem nejhorší je dunění bubnů. To se nese kilometry daleko. Bubny sloužily a asi slouží domorodcům na vysílání zpráv na veliké dálky. Takže otázka zní, proč se bubny používají se zesilovači a přehlušují celou akci?

Bubny jsou na takových akcích největším tvůrcem hluku. Když už není slyšet zpěv a jiné nástroje, tak bubny nezklamou, duní na stovky metrů, někdy i na kilometry - jako např. při letních akcích v Bakově.
Na co tu máme 17 zastupitelů? Proč chtěli tu funkci vykonávat? To není jenom schvalovat rozpočty, prodeje pozemků, příspěvky, to je také řešení po léta neřešených problémů s Čarodějnicemi, s hlukem hudebních akcí, s
 řevem motocyklů. Vyřešit hluk motocyklů je možné rychle. Stačí dávat pokuty ve výši 10 000 Kč, jako se kdysi začaly dávat pokuty za chybějící poznávací značky. Ihned ze silnic zmizeli frajéři bez SPZ. To je problém policie a poslanců (asi), nicméně pokud obce nenajdou způsob, jak poslance a policii donutit tuto situaci řešit, tak ještě v r. 2030 tu budou jezdit lotři bez tlumičů hluku. Pokud se to bude řešit, tak se musí najít levný způsob měření, protože jinak se na tom někdo hezky česky nabalí. U nás žádná státní akce nemůže být levnější než 100 milionů.

Dále : Akce s hlukem, akce po 22. hod., které byly povoleny, musí být oznámeny včas občanům, aby mohly protestovat, když bude podle nich něco proti rozumu. Dále musí být vždy zveřejněna čísla telefonů organizátorů, policie, starosty, nebo zastupitele, který to bude mít na starosti. Také musí být sazebník pokut za porušení dohody, hlučnosti, času, atd. Všimněte si, že nepíši opatrně, "že by měla být" zveřejněna, ale že musí být ... Kosmonosy jsou naše město, nepatří ani SK Kosmonosy, ani starostovi a zastupitelům, ani šoumenům s bubny, ani motorkářům. Takže podle toho je třeba konat.

No a pokud to, čtenáři, nevíte, na stadionu bude nějaká akce maturitních studentů. Zní to hezky, ale může to být také hezký bordel. "Bord-él" je palubní olej, jak nám kdysi tvrdil inženýr vyučující mechaniku. A mýlil se, stejně jako Vilém Chrást Podbabský, když si posteskl do svého Deníku hospodáře : Světská sláva - polní kráva.

A k tomu se dá už jenom dodat : Jak za vozem, tak s ježky.