pátek 4. srpna 2017

3) Individuální trénink individuálních dovedností ve fotbale - 2.část

Píšu pokračování až dnes, protože včera jsem se neprozřetelně podíval na Spartu proti CZ Bělehrad. Zase jako u Plzně : míčová technika nevhodná pro hru v Evropě, navíc každý hráč má jiné nedostatky. A často jsou to snadno a rychle odstranitelné nedostatky. Aby mužstvo mohlo hrát fotbal, na který se dá dívat a který má hlavu a patu, musí všichni hráči mít návyky pro současný fotbal, musí být agresivní, bojovní a ovládat technické prvky nezbytné pro hru v Evropě. Pokud každý hráč kope do balonu jinak špatně, neumí některé důležité technické prvky pro hru (které musí umět všichni hráči mužstva), pokud mu chybí přesnost, výbušnost a bleskové starty na míč, je marná snaha trenéra řešit technické problémy taktickými nápady. O tom, jak se má hrát kvalitní fotbal, věděli pánové Nedvěd, Patrik Berger a Poborský již v 90. létech. Oni se s tím nenarodili, měli jenom schopnost rozlišovat dobrý fotbal od špatného a dokázali se naučit věci, které jsou stále součásti špičkového fotbalu. Chyběl jim smysl pro "blbej" fotbal. Bohudík!

A nyní některé nutné návyky pro dnešní fotbal : práce s míčem téměř vždy v pohybu, nečekat na pomalou přihrávku - startovat bleskově proti ní (vždy v každé situaci, velenutný návyk). Každé převzetí míče s odpichem. Nezáleží na tom, zda bylo ještě dost času nebo ne, vždy odpich s míčem do vhodného prostoru. Pak je možné zpomalit a volit vhodné řešení. To české čekání na přicházející přihrávku, jak si zvykli čeští obránci, musí skončit. Český obránce čeká, až se k němu konečně dokutálí pomalý míč od druhého obránce, pak ho neuspěchaně převezme a asi tak za několik vteřin pošle dlouhý, přesný míč na soupeřova obránce. Obráncův spoluhráč v útoku se marně snaží získat míč, který jde přesně na soupeře. Takže soupeřův obránce si spokojeně míč odhlavičkuje a aby si udělal radost, napálí útočníkovi jednu loktem na krk nebo na spánek nebo na čelist. Toto nahánění spoluhráčů do zbytečných soubojů s obránci, které končí údery na hlavu útočníka, se mi moc líbí. Čekám, kdy si toho všimnou i majitelé klubů a konečně napálí drsné sankce jak obráncům, kteří neumějí rozumně nahrávat, tak jejich poloslepým trenérům, kteří neumějí mančaft naučit chytrému a přesnému přihrávání.

Stoper Sparty Štětina si počínal jak na nějakém lenošivém tréninku. Než svědomitě a pomalu zpracoval přihrávku od kolegy, tak uběhlo moře času a soupeř mohl obsadit všechny Sparťany vpředu. Takový Rosický při převzetí míče bleskově udělá dlouhý, nebo krátký manévr stranou a dostane se tím do místa, odkud může přihrávat hráčům nalézajícím se ve výhodném postavení. Rosického chtěl kdysi velmi do Arsenalu trenér Wenger. Říkal, že Rosický dokáže zrychlovat hru. Když přišel Tomáš Rosický včera na hřiště, objevilo se množství gólových šancí. Sparta mohla vyhrát třeba i 5:1. Zajímalo by mě, co si T. Rosický myslí o tom neúspěšném, nikam nevedoucím trénování u u nás. Co si myslí o hráčích, kteří se po léta nestydí a nevadí jim, že neumějí pořádně kopat do balonu.