neděle 23. září 2018

Atlético Madrid - špatně okopírovaný vzor

Jak si už dávno povšimla i stará paní Blažková z Kančí Lhoty, která se o fotbal začala zajímat až ve svých požehnaných sedmdesáti létech, čeští trenéři se inspirují hrou Atlética Madrid. Paní Blažková v rozhovoru pro Kančelhotský sport chválí české trenéry za výběr vzoru kvůli špičkové defenzivě Atlética Madrid, ale nemůže pochopit, proč čeští trenéři nebyli důslední a ignorují vysoce kvalitní ofenzivní pojetí Atlética. Proč na rozdíl od Atlética v našich mužstvech jsou nasazováni na útočné posty ti největší "dřeváci", jak doslova řekla paní Blažková. Aby mohlo Atlético hrát takový velmi náročný fotbal, musí být všichni hráči mužstva kvalitními techniky a v útoku mít hráče nejvyšších evropských a světových kvalit, v současnosti Diega Costu a "Tondu" Griezmanna, upozornila pověstně pečlivá paní Blažková.

A paní Blažková se rozjela : "Nevím, jestli mám nějaké lepší brýle, že vidím všechno to důležité, co naši trenéři nevidí, nebo všichni naši trenéři mají nějakou zvláštní celoskupinovou oční vadu, pro český fotbal mimořádně nevhodnou. Také mi vrtá někde v hlavě, proč čeští trenéři nedělají nic s nevalnou technikou hráčů. Když něco není v pořádku, tak to dám do pořádku, když to mám na starosti, anebo jdu od toho."

A dědek, který jel okolo s trakařem s trávou, řekl : "Pravdu má. Ona pravdu má. Máňa Blažková na Hrad!" A pustil řídící rukojeti trakaře s dotykovým displejem a s rukou nad hlavou si skočil do tance. "Vidíte," řekla paní Blažková, "tady máte důkaz, že co Čech to kreativec. Toho žádní trenéři bohudík nezblbli. Žádný disciplinovaný nesamostatný nenápaditý běžec tam a zpátky to není."

A dědek dodal : "Když si chci jít na pole nakopat trochu brambor, tak musím ty brambory umět kopat." K takovému moudru dimenze přímo kosmické nebylo už co dodat, tak se účastníci rozešli. A paní Blažková ještě novinářovi řekla : "Asi nevíte, že dědek Lojza v mládí moc poslouchal nadřízené.
Jednou kopal v JZD brambory a jako na potvoru nemohl žádné brambory najít. Na poli se nečekaně právě objevivší okresní tajemník KSČ pro zemědělství mu poradil, aby kopal hlouběji, že je to asi nová odrůda se schopností skrýt se před kulaky a diverzanty. Tehdy velmi důvěřivý Lojza kopal až do hloubky tři čtvrtě metru a překopl mezinárodní telefonní kabel Praha - Varšava."