pondělí 3. září 2018

Atlético odehrálo velice kvalitní zápas (2)

Slíbené pokračování - nikoliv k zápasu, ale k termínu, kteý se v předešlém článku objevil : důsledné dodržování technické discipliny.

Pod tímto termínem rozumím promyšlenou práci s míčem. Promyšlené konání s míčem není v naší zemi zrovna v centru pozornosti. Dnes se hraje v Evropě jiný fotbal než nedávno. Aby se dalo hrát s úspěchem, musí i technika odpovídat dnešní době. Některé technické prvky jsou pro dnešní fotbal nezbytné, jiné by měly být trenéry zakázané. Neviděl jsem v poslední době v Evropě žádného hráče, který by dokázal používat technické prvky téměř vždy správně. Ono to není ani možné. Viděl jsem ale letos hodně hráčů, kteří pracovali s míčem vysoce kvalitně v některých situacích, a to ať už individuálně, nebo ve skupinách. Kvalitní hráč musí být připraven hrát úspěšně individuálně v situacích, ve kterých je nutno hrát technicky individuálně, což u nás téměř neuvidíte. Kvalitní současný evropský hráč musí disponovat patřičnou technikou pro hru v různých skupinách se spoluhráči, podle toho jak skupiny během hry vznikají. Což u nás téměř neuvidíte.

Promyšlená práce s míčem 
Aby hráč mohl vůbec hrát smysluplně, musí být každý(!) připraven technicky na daleko vyšší úrovni, než je u nás zvykem. To znamená, že bude umět přesně přihrávat a střílet oběma nohama, hrát přesně v pohybu různými rychlostmi, hrát přesně hlavou, vodit míč podle momentální situace v utkání, sebejistě driblovat, kombinovat v pohybu, ovládat explozivní starty s míčem, pomocí speciálních tréninků získat bleskové nohy pro boj o míč při napadení několika soupeři v omezeném prostoru. Každý hráč se musí naučit kopat trestné kopy a rohové kopy v potřebné kvalitě.

To jsou požadavky na technickou přípravu hráče pro dnešní a budoucí fotbal vysoké úrovně.

Teprve takový hráč je připraven hrát smysluplně, hrát kvalitně takticky podle potřeb trenéra. Např. útočník nebude předstírat snahu o obranný zásah, ale zásah úspěšně provede. Hrát smysluplně znamená hrát tak, že se to dá obhájit. I když smysluplné skutky na place není třeba obhajovat. A nesmyslné skutky vznikající ze zbrklosti, z nedostatku přehledu, z technické nedostatečnosti se obhájit nedají.

To všechno se už dávno mohlo u nás umět, kdyby se vědělo, jak na to. Za deset let tréninku v dětství a v mládí se dá všechno výše uvedené bez problémů naučit. Nedávno jsem viděl zoufalý fotbal Sparta - Dukla. To byly začátečnické pokusy o fotbal. Na mnoha hráčích bylo vidět, že jim chybí spousta neodtrénovaných hodin technické přípravy. Bylo vidět, že netrénovali to, co dnešní fotbal potřebuje po technické stránce. Zoufalá, trapná honička po celý zápas, jenom aby se neřeklo, že ten zápas odchodili, že to neodjezdili po zadku.

Zázračné talenty se asi skoro nerodí. Ti, co něco umějí, hráli v dětství denně fotbal na pláccích. To ještě samo o sobě nestačí, ještě je třeba mít vzory, vidět je hrát. Kdyby stačila hra na pláccích, tak by celý svět byl plný fotbalových hvězd. Ti, co se prosadili, měli dobré trenéry, kteří uměli naučit fotbal ve vysoké kvalitě, nebo trénovali sami to, co vysoce kvalitní fotbal potřebuje. Takový Maradona v Buenos Aires měl v dětství možnost vidět největší hvězdy Argentiny, viděl, jak se hraje jeden z nejlepších fotbalů na světě. Co asi tak dnes vidí v reálu kluci u nás?  

( Pokračování příště.)