pátek 7. září 2018

ČR - Ukrajina 1:2

Jojo, těžký úkol na sebe berou čeští trenéři a čeští hráči : uspět v Evropě s mizernou technikou a s těžkopádným, těžkotonážním běháním. I když hoši běhali, až z nich tekl pot v proudech, stejně jsem cítil z nich tu českou vrozenou nechuť k hbitému fotbalovému běhání. Zato Ukrajinci běhali lehce, rychle, hezky vodili míč, nekopali do balonu jako do brambory, s míčem dobře manévrovali a jak bylo vidět, nemají ten český odpor k přesným přihrávkám a kombinacím, které jsou závislé na potřebné kopací technice. Ukrajina není fotbalová velmoc, ale fotbalově jsou dál. Místo úvah o tom, že nemáme talenty, by bylo vhodnější přemýšlet o tom, proč se u nás po léta mluví jen o taktice a neřeší se technické zaostávání.

Utkání s Ukrajinou by mělo být s pomocí videa důvodem k přemýšlení nad těžkopádností, nešikovností a nad neznalostí výuky správného fotbalového běhu. Čím horší technika, tím více zoufalého a otravného běhání bez míče. Na videu budou dobře vidět rozdíly mezi hrou Ukrajinců a našich hráčů. Ovšem pochybuji, že to někdo z českého vrcholového fotbalu dokáže správně analyzovat, rozpoznat rozdíly a pak najít metody k nápravě. Kdyby se to umělo, tak už dávno by se tu hrál jiný fotbal. Kdo učil ty Ukrajince takhle hrát? Jak jsem už napsal, nejsou žádná evropská extratřída, ale je to už fotbal, jaký se hraje v Evropě (ve vyšších patrech než u nás) a na který se dá dívat.

Takový Zinčenko (číslo 17), který nastoupil ve druhém poločase a dal druhý gól, uměl věci, které u nás neuvidíte. Např. přesné bleskové odesílání přihrávek po zemi. Zinčenko je v současnosti v Manchester City u trenéra Guardioly. Zajímalo by mě, kolik fotbalistů u nás si toho všimlo. Malé detaily prováděné ve velké kvalitě dělají velký fotbal. A těch detailů, ve kterých zaostáváme, je spousta.

Takže čerstvé proroctví vědmy z vrchu Baba : I nadále se v českém fotbale bude jezdit po zadku. Jízdou po zadku za mír, za kapitalismus! Nedovolíme zavádění nějakých cizáckých, zápaďáckých novot. Olomoucké tvarůžky, české pivo a prastaré pojetí českého fotbalu si vzít nenecháme.