neděle 30. září 2018

Krmenčík

Plzeň - Sparta 1:0

Viděl jsem na sportovních zprávách ukázky z tohoto utkání. Takže jsem viděl i jeden Krmenčíkův únik. Protože neumí vodit míč, únik zpackal. Gól nedal. A viděl jsem podobnou situaci zpackanou Krmenčíkem i v jiném utkání. A protože podobně zpackané úniky vídám už po léta u jiných hráčů v jiných mužstvech, dá se říct, že touto nemohoucností vodit patřičně míč se nikdo nezabývá. Ani hráči, ani trenéři. I když jde o závažný nedostatek, přitom snadno odstranitelný. Kdysi jsem se naučil individuálním tréninkem vodit míč za odpoledne. Přesněji - za dvě hodiny. Tehdy se ale hrál jiný fotbal. Je zajímavé, že Tomáš Rosický, Pavel Nedvěd a Karel Poborský uměli vodit míč s přehledem, ve vysoké kvalitě. V různých situacích a různými rychlostmi. Milan Baroš uměl vést míč jenom v některých situacích a to velmi efektivně. V jiných situacích si počínal a počíná diletantsky. V roce asi 2005 přijelo Brücknerovo mužstvo do Boleslavi a byl jsem překvapen, že Milan nebyl schopen obejít žádného nijak kvalitního obránce z Boleslavi, pokud se Milan objevil během hry na pravém nebo levém křídle. Protože nedostal příležitost k jeho proslavenému úniku středem, neskóroval.

Hra fotbalisty se skládá z mnoha technických detailů. Stejně jako hokejisty. Četl jsem s velkou radostí v novinách, jak vylepšovali svou techniku v některých detailech Jaromír Jágr a Tomáš Rosický. Každý tak zvaný talent, který to má prý od Pána Boha, věnoval větší pozornost, než je obvyklé, perfektnímu osvojení technických detailů ve větším množství, než je obvyklé. A dokázal přijít na to, jak trénovat účinně různé detaily, nebo mu to dobrý trenér poradil.

Pochopitelně dobrému fotbalistovi nestačí jenom kvalitní technika, je toho víc, co dělá dobrého fotbalistu. Ale mizerné vedení míče, nebo neschopnost kopat druhou nohou mohou být třeba příčinou pádu do 2. ligy, nebo vyřazení z Ligy mistrů nebo Evropské ligy.

Vídám v TV hodně fotbalistů, kteří by to mohli dotáhnout daleko, ale bohužel žádnou díru do světa neudělají. Díky špatným tréninkovým postupům.