neděle 29. března 2020

FK Kosmonosy (5)

Ještě k vedení míče

Vedení míče se musí trénovat také individuálně. K nácviku je třeba umět kopat do míče. K tomu je zapotřebí naučit se kvalitně kopat do míče pomocí odrazové stěny. Tento nácvik nazývám "fotbalový box". Pokud není k dispozici vhodná odrazová stěna, dá se použít betonová podezdívka plotu, nebo vrata stodoly, garáže, apod. Fotbalovým boxem se začíná každý nácvik techniky. Tímto nácvikem se dá získat a udržovat cit pro míč, naučit se kopat oběma nohama, získají se rychlé fotbalové nohy pro zápasové souboje o míč, naučit se čistým kopům do míče všemi způsoby, naučit se nahrávat správně po zemi, naučit se krotit v pohybu špatné skákavé přihrávky, získat cit v obou nohách pro vodění míče různými rychlostmi, získat citlivost pro pokopávání míče i v běhu nejvyššími rychlostmi, získat cit pro vodění míče při driblinku a také pro explozivní starty s míčem nebo na míč.

Pochopitelně pro fotbalový oddíl je důležitější odrazová stěna, tzn. stěna dostatečně vysoká (3 až 3,5 m vysoká) a nejméně 16 m dlouhá, s nakreslenou brankou.

Na odrazové stěně se hlavně trénuje v pohybu. Není jenom na kopání trestných kopů.

Po získání citu pro míč v nohách se dá snadněji trénovat vedení míče. Začněte voděním míče podél postranní bílé čáry. Snažte se udržet míč na zemi, míč musí klouzat po zemi, snažte se míč udržet v přímém směru. Zvyšujte postupně rychlost běhu s míčem. Zrychlujte běh, zpomalujte a zařazujte do běhu bleskové odpichy s míčem. Musíte dosáhnout přesné kopací síly při vedení míče, aby takový trénink měl význam. Až budete ovládat míč v nejvyšších rychlostech, zkuste si kontrolovat kvalitu vedení míče (přímočarosti) vedením míče přímo po bílé postranní čáře. Začněte přitom pomaleji a zvyšujte rychlost až po ovládnutí  míče při maxim. rychlosti. Také Vám může přitom někdo zpestřovat život signály píšťalky k ostrému odpichu nebo ku zpomalení. To kvůli Vašim rychlým reakcím na odpovídající pokopávání míče.

Časem se dostanete až k běhům s míčem na vzdálenost 70 m, to už stačí nejen v naší lize, ale i v Evropě. Toto vodění míče má význam i pro přesné vodění při driblinku, i když to zde uvedené je jenom část nácviku vedení míče a nácviku driblinku. Pro vedení míče je třeba dalších cvičení, stejně jako pro nácvik driblinku. Výše psané je jenom začátek. Začátek, který musí být zvládnut až na maximum možností hráče. Takže nikoliv, jak je v Čechách a jiných fotbalově rozvojových zemích zvykem trénovat jenom krátkou dobu, jakoby jen pro seznámení, ale trénovat tak dlouho a tak koncentrovaně, jak se to dělá při individuálních trénincích fotbalových hvězd.

Mamma mia! Kdybych měl zkušenosti a informace, jaké mám dnes, už v mládí. Tehdy jsem byl rád, když jsem se dověděl pár informací o tréninku na vrata a hned jsem začal kopat bosýma nohama tenisovým míčkem na vrata od stodoly a začal trénovat v pohybu v době, kdy se po hřištích chodilo, nadsazeně řečeno.

V těch několika článcích jsem toho napsal už dost. Mně kdysi stačilo minimum informací, abych si vymyslel celou metodu tréninků na odrazových stěnách a naučil jsem se používat mozek na řešení technických nedostatků, které dodnes vídávám v televizi. Proto mě zaráží, že je v naší zemi spousta trenérů, kteří jsou bez práce a kteří by mohli vést individuální technickou přípravu žákovských fotbalistů, pokud by si někde v cizině sehnali tréninkové postupy. Tím by prospěli sobě, malým fotbalistům a také našemu fotbalu.