pondělí 23. března 2020

Stadion FK Kosmonosy (2)

Kdykoliv se někde dostanu na stadion, nebo vidím do stadionu z ulice, hledám důležitá zařízení pro zvyšování technických kvalit. Bohužel, nikde jsem je za ta léta neviděl. V Boleslavi v blízkosti OBI bylo postaveno hezké hřiště. Zřejmě pro přípravu mládeže. A zrovna jako v Kosmonosích bez odrazových stěn a dalších vhodných trenažérů. Takže si troufám prohlásit, že na tomto hřišti, stejně jako na kosmonoském stadionu žádný mimořádný fotbalista nevyroste. Pokud se objeví mezi žákovskými a dorosteneckými hráči FK Boleslavi nebo FK Kosmonosy výborný, zajímavý hráč, nebude to tréninky na uvedených hřištích, ale bude to díky správně vedeným individuálním tréninkům na účinných trenažérech někde jinde.

Z běžné základní osmileté školy nevyjde inženýr s diplomem, V běžném klubu hrajícím krajské soutěže se nevychová špičkový fotbalista. Občas se objeví ve škole mezi žáky géniové, kteří jsou schopni zvládnout během osmiletky učivo ze střední školy a možná i část učiva nějaké vysoké školy, potřebují k tomu ale neběžné rodiče a pedagogy, kteří jsou schopni být takovému žákovi nápomocni. Pokud se má objevit v běžném krajském fotbalovém klubu dětská hvězda, musí se toho hodně v klubu změnit.

Svědomitým docházením trenérů a žáků na plánované tréninky se v Čechách hvězda nezrodí. Je to složitější vychovat mimořádné hráče, ale může to být zajímavější jak pro děti, tak i pro trenéry. Sebekriticky musím prohlásit, že to, co dokázal můj vzdálený internetový přítel se svým synkem, bych nedokázal. Dokážu popsat účinné tréninkové metody, popsat používání trenažérů, popsat potřeby současného fotbalu, dokážu charakterizovat současného vysoce kvalitního evropského hráče. Nedokážu ale to, co můj přítel. Nedokázal bych asi získat nějakého chlapce pro spousty hodin individuálního tréninku, kterých je zapotřebí k získání mistrovství. A těch hodin je potřeba hodně, i když vhodné trenažéry zkracují dobu fotbalového rozvoje a umožňují naučit se něco, co se naučit je možné jinak jen stěží, nebo se to naučit nedá.