čtvrtek 12. března 2020

Odposlechnuto v autobuse

"Tak si představ, Milane, že jsem loni přemýšlel o tom, že od kosmonoského stadionu do Chudoples jsou po obou stranách silnice nádherná pole. Přímo stvořená pro několik obřích hal. No a teď jsem se dověděl, že nikoliv u silnice, ale podél dálnice povede silniční obchvat Kosmonos od Chudoples až ke 13. bráně Škodovky, bude to stát prý 150 milionů, zaplatí to prý jeden lidumil miliardář ze své kapsy a postaví to prý za 3 roky. Kvůli tomu, že chce postavit pod stakorskou silnicí několik velkých výrobních nebo skladových hal. Nevěříš, že je to možné, aby v zemi Bakalů, někdo vyhodil tolik milionů kvůli zklidnění silničního provozu v Kosmonosech? Také jsem tomu nevěřil, protože jsem ještě neviděl miliardářského dobráka, který je ochoten vyhodit pro "českou lůzu" jen tak z legrace třeba jeden milion korun. Pak jsem si vzpomněl na jednoho úspěšného supermilionáře z ciziny, který nikdy nevyhazoval peníze, aniž by se mu to vrátilo mnohonásobně. Také jsem si vzpomněl na Bakalu, který slíbil, že prodá hornické služební byty horníkům za nízkou cenu, za jakou se tehdy v republice prodávalo. Bakala byty horníkům za nízkou cenu neprodal, byty si ponechal a pak za miliardy prodal nějaké firmě. A to díky chybám ve smlouvách, pokud se nemýlím. Takže bych se nedivil, kdyby se žádný obchvat nepostavil. Zato ale haly ano. Na co by byli advokáti, když by to výhodně pro miliardáře právně neošetřili?

Vzpomínáš si na obrovský malér s firmou v Nymburku pracující pro automobilový průmysl? Mám dojem, že se v té firmě pozinkovávalo, nebo nějak jinak pokovávalo. Z provozu unikal příšerný zápach, nedařilo se to odstranit. Pak se našel nějaký únikový otvor, ale stejně se to nepodařilo dostatečně. Možná to tam páchne dodnes. Kdo ví? Proč se o tom zmiňuji? Protože, i když někdo někde slíbí, že v jeho halách se nebude provozovat chemická výroba a bude to ošetřeno i smluvně, bude to starou belu platné, pokud se hala někomu prodá a nový majitel nebude povinen dodržet smlouvu uzavřenou s bývalým majitelem. A to kvůli chytře napsané smlouvě u prvního majitele.

Jediná možnost, jak se chránit proti některým podnikatelským upírům je střílet je na podzim jako zajíce, což je pochopitelně lidsky neúnosné. Bohužel, žijeme v zemi, kde zákony umožňují dělat si z občanů prdel a ještě si vysoudit hezké prachy za poškození dobrého jména.

Kdybych mohl poradit našim zastupitelům, poradil bych jim, kdyby každou smlouvu s každým  podnikatelem podmiňovali postavením sedmi laviček Václava Havla v Kosmonosech. Neboť - pravda a láska zvítězí. O čemž není pochyb!"