úterý 17. března 2020

Stadion FK Kosmonosy (1)

Stadion prošel a prochází prospěšnými úpravami. Mimo jiné také vznikl přitažlivý dětský koutek.
Kdysi jsem napsal článek o tom, že by bylo možné na tomto stadionu určitými postupy získávat hodně peněz pro provoz stadionu a snižovat tak příspěvky obce pro fotbalový oddíl.

Jde o postupy zvyšující kvalitu hráčů a tím i zvyšující cenu hráčů na trhu. Ovšem pokud to jde na nižších patrech českého fotbalu. Pokud to je totožné s podmínkami pro nákup a prodej hráčů např. v 1., 2. a 3.lize. Nejsem trenér, takže se nezajímám o taktiku a fyzickou kondici. Zajímám se o to nejvíce zanedbané v českém fotbale, a to jest o míčovou techniku. Dnes - pochopitelně - o dynamickou míčovou techniku..

I v Kosmonosích je možné vychovat mimořádné fotbalisty. Spolupracuji na dálku s otcem mimořádného žákovského fotbalisty. Přestože jsem se s otcem ani s jeho synem nesetkal, pomohl jsem v určitých směrech chlapci ve fotbalovém růstu, takže se o něm v Čechách ví, a to hodně vysoko. Jeho otec je trenérem, bývalým fotbalistou, který nikdy nepodceňoval důležitost vysokých technických kvalit, což není zrovna středem pozornosti českých trenérů. Chlapec byl připravován jako fotbalový univerzál a nyní už fotbalovým univerzálem je. Podle mého názoru je fotbalový univerzál nejcennějším zbožím na fotbalovém trhu.

Chlapec nebyl připravován bezohledně, byl v něm probuzen zájem o fotbal, o individuální tréninky míčové techniky po oficiálních trénincích. Dnes má fotbalový přehled starších, zkušenějších, dokáže vyhodnocovat hru soupeřů i vlastního mužstva. Dokáže organizovat hru mužstva jako tvůrce hry. Tvůrci hry jsou vzácné zboží. Musejí hrát racionálně, brát v potaz možnosti spoluhráčů a rozdělovat smysluplně a přesně míče. Já jsem v jeho létech neuměl ani pořádně kopnout do balonu.