neděle 29. ledna 2012

Pozor na otevřené expanzní nádoby

Přichází k nám velká zima z Ruska. Umístěte do blízkosti svého kotle na podlahu stabilní nádobku s vodou. Doufám, že kočka ani pes vám tu vodu nevypijí. Pokud voda zamrzne, nezapínejte kotel, nebo neroztápějte kotel na uhlí, dřevo, koks nebo kapalné palivo. Uzavřete přívody vzduchu a vytopte místnost s kotlem elektrickým topením. Pokud máte starodávnou otevřenou expanzní nádrž, je-li to možné, podívejte se do ní. Nesmí být zamrzlá. NESMÍTE JI ROZMRAZOVAT  TOPENÍM V KOTLI !!!

Před odchodem z domu zkontrolujte ZAVŘENÍ A ZAMČENÍ VŠECH DVEŘÍ A OKEN. Zamrzne-li vám, díky otevřenému oknu, litinový radiátor, je velká pravděpodobnost, že vám praskne. Plechový radiátor se prohne, nebo také praskne. Ventil u radiátoru zamrzá nejdříve. Pokud jsou na vývodu "zpáteční vody" z radiátoru škrtící (seřizovací) ventily, zamrznou rychle také. Při zamrznutí zavřete v místnosti s takovým radiátorem okno, pusťte teplejší vzduch z chodby a oviňte teplým, mokrým hadrem ventil. Někdy to úplně stačí. Pokud nezamrzlo nic jiného, především kotel nebo pojistný ventil, nebo expanzní nádoby obou typů - a vy můžete tedy topit - oběh v radiátoru se obnoví po určité době. Radiátor sledujte (kvůli vytopení, pokud by se projevila prasklina) po dobu, kterou zde nemohu stanovit. Pokud máte těsné ventily na přívodu i odvodu z radiátoru, je možné radiátor odstavit bez vypouštění části topení nebo celého topení. Mějtež (jak by řekl V. Ch. Podbabský) u radiátoru nebo pod ním připraveny nádoby na zachycení vody.

To není všechno, co chci sdělit, tento článek budu postupně doplňovat. Rozjet bezpečně kotel, který zamrzl, není zábava pro lehkovážné. MOJE INFORMACE JEŠTĚ NEJSOU DOSTATEČNÉ !!!