pátek 20. července 2012

Fotbal : Evropská liga

Díval jsem se v televizi na FK Ml. Boleslav v Evropské lize až od 60. minuty. Stále stejné technické nedostatky. Jinak jsou hráči herně disciplinovaní, snaží se, vracejí se, napadají, kondičně se jevili dobře, ale díky malým technickým kvalitám se nadřou s takovými soupeři, jako byli Islanďané, více než při vyšší technické úrovni.

Pokud technickou přípravu SK Kosmonosy přirovnám k výuce na základní škole, na osmiletce, tak technická příprava FK Boleslavi by se dala brát jako střední škola. Přestože je dosažitelné současné "vysokoškolské fotbalové technické vzdělání", a to dosti rychle i s takovými hráči, jací jsou v Boleslavi, ani majitelé klubů, ani trenéři, ani hráči o něčem takovém vůbec neuvažují, protože to považují za nemožné. Nikdo z nich, ani nejlepší trenér u nás, p. Vrba, nedokáže prorazit myšlenkovou barieru spočívající v mylných názorech na fotbalové talenty, na fotbalové hvězdy. Pokud se náš fotbal má posunout v techn. kvalitách dále, musí se nejdříve očistit uvažování o talentovaných fotbalistech od pohádek, fám, od zavádějících novinářských zkazek o "fotbalových mimozemšťanech" Zidanovi, Messim a dalších. Je třeba zkoumat fotbalové životopisy slavných fotbalistů.  Z těchto životopisů např. vyplývá, že nejsou od narození hvězdami, ale že fotbalu věnovali daleko více času, snění a přemýšlení než jejich okolí. Jejich životy ovlivňovali lidé, kteří je dokázali vést k úspěchům a oni sami se nespokojovali s průměrností. Takovým fotbalistou byl např. Pavel Nedvěd.

Pokud jde o fotbalisty FK Ml. Boleslav, jejich vzdálenost od fotbalových hvězd není tak velká, jak se jeví. Každý z nich se může stát velmi kvalitním fotbalistou, o kterém se v Evropě bude vědět. Od velmi kvalitních evropských fotbalistů je po techn. stránce dělí jen několik desítek tisíc kopů a míčových manipulací, provedených s pomocí vhodných trenažérů. A třeba mojí metodou, kterou se naučí kopat i vrata od stodoly.