pátek 30. srpna 2013

Betis Sevilla - Jablonec 6 : 0

Jedno z našich nejlepších fotbalových mužstev si muselo ve Španělsku připadat jako hráči krajského přeboru v utkání s předním prvoligovým mužstvem. A to díky daleko horší dynamické technice. Technické nedostatky, které se v naší lize ztratí, protože tak hrají všechna mužstva, se neúprosně projeví v zápasech s cizími kvalitními soupeři. Dnes mají trenéři a hráči možnosti, jaké v mém mládí neexistovaly. Např. Pelého jsem viděl v televizi jen několikrát. Dnes je možné si pustit - kolikrát je třeba - na DVD dribling Maradony, Messiho, přihrávky Xaviho, práci obrany Realu a další a další lahůdky. Souhra Betisu, kvalita přihrávek, pohyb hráčů, přehled a předvídavost hráčů - to všechno je velmi poučné pro náš fotbal. Takových ukázek kvalitního fotbalu jsem viděl po sametové revoluci mnoho a čeští fotbaloví experti ještě o hodně víc a nejen v televizi jako já. Řada z nich byla na stážích ve slavných evropských klubech. Takže : jak to, že zaostáváme technicky za vrcholným evropským fotbalem?

Naše trenéry bych přirovnal k našim politikům. Ti také toho zasvěceně napovídají spoustu o všem možném, naučili se politické mluvě, ale jen někteří dokážou rozhýbat hospodářství, jen někteří jsou úspěšní. Je mi z toho někdy úzko, když někdy poslouchám ty hošíky, kteří sebejistě a zasvěceně mluví o problémech naší země, jsou často i vysoko na žebříčcích popularity a je snadné poznat, že jim Pán Bůh nenadělil, že lžou i sami sobě.

Někteří fotbaloví trenéři a není jich málo, jsou také "přezkušení," léta se pohybují u nás ve fotbale a mají jen malý nedostatek, že nejsou schopni naučit hráče kopat na potřebné úrovni do balonu. Holt každý se nemůže jmenovat Ježek, Pospíchal, Brückner, či Vrba.