úterý 6. srpna 2013

Koupil jsem Cvičebnici pro předškoláky (matematika)

V Lidlu, přeloženo z němčiny, 49.- Kč. Zajímavá, v mém dětství jsem něco podobného neviděl. Pokud cvičebnici koupíte, nesmíte ji s předškolákem chtít probrat za den. Každý den něco. Bohužel, v knize není návod, jak postupovat, aby se ty dobré nápady předškolákovi neznechutily, aby se nevylekal, aby neztratil zájem, aby ho to zajímalo. Podobné knihy (přeložené z němčiny) prodává ještě další obchod. Zapomněl jsem ale který.

A nyní něco v duchu cvičebnice pro p. Kloučka a Ku-lišáka. Pánové, připravte si, prosím, čistý list papíru - nejlépe bez jakýchkoliv stop po tlačence. Dále si připravte zelenou, hnědou a červenou pastelku. Zelenou nakreslete kosmonoského důchodce s rukama až po zem. Zeleného proto, že je zelený vzteky, protože musí na trakaři (červená barva) zavézt do sběrného dvora Boleslav Sever deset starých skříní (hnědá barva). Každá skříň váží 60 kg, takže uveze jen dvě skříně, a to jen proto, že má na trakaři kolo s pneumatikou. Takže polomrtvý do dvoru přiveze celkem 600 kg odpadu. Do 300 kg nic neplatí. Zaplatí, i když mu to nikdo dříve neřekl, za zbývajících 300 kg. Nerytmické skřípání umělého chrupu je slyšet až na ulici před dvorem.

A nyní otázka pro Vás dva : Kolikrát pojede do Boleslavi a kolikrát zpátky domů, pokud jej cestou neklepne pepka, nebo neskončí (necivilizovaně nadávaje na obecní úřad a na každého úředníka zvlášť) v hospodě U Čonků?

Nápověda : Namalujte si na řádek 10 skříní a zakroužkujte si vždy každé dvě. Zjistit počet cest bude pak pro Vás hračkou.
Máte možnost zavolat o radu pouze jednomu žákovi 3. třídy na telefonu, nebo na tabletu.

Složitější případ : Kolikrát pojede důchodce tam i zpět, narazí-li na "svého" strážníka, který si najde čas na jednu cestu s trakařem tam i zpět, protože se řídí heslem Pomáhat, chránit a tvrdě pokutovat?