úterý 20. srpna 2013

Kosmonoský zpravodaj (2)

Kdysi D. Odnoha na svých stránkách napsal o tom, že je možné Zpravodaj tisknout laciněji. Pokud ta možnost stále ještě existuje, měla by se využít. Domnívám se, že Zpravodaj nepotřebuje tak kvalitní papír jako nyní. Naše obec a občané potřebují ku svému prospěchu kvalitní obsah Zpravodaje, nikoliv kvalitní papír. Pokud by se povedlo vydávat osmistránkový Zpravodaj (místo nynějšího čtyřstránkového) za současnou cenu, mělo by to pro Kosmonosy (při splnění podmínek navozujících demokratičtější oficiální mediální atmosféru) obrovskou cenu. Přestože je v Kosmonosech plno problémů, současný Zpravodaj nemá o čem psát. Pozná se to podle zbytečně velkých nadpisů čitelných na dva metry, některých i na tři metry.

Nepochybuji o tom, že by prostřední dvoulist možného budoucího Zpravodaje, pokud by se vyhradil občanům a opozici, přetékal informacemi, odbornými názory, stížnostmi, kritikou, ekonomickými postoji a znemožňoval by jednostranné, pro někoho výhodné vidění skutečnosti. Pojetí by muselo respektovat slušnost, věcnost. Vztek a nenávist by byly blokovány. Takový autor by byl vyzván ke střízlivějšímu projevu, kterým by bez emocí sdělil své názory. Je chybou domnívat se, že přemírou emocí vyhrajeme spor. Naopak, stálá nakrklost je časem odpuzující a pisatel, i když se věnuje závažnému tématu, ztrácí čtenáře. Myšlenky, kvalita názorů, nikoliv vztek, to je to, o co tu běží!

Protože není protizákonné psát anonymně, museli by mít možnost vyjádřovat své názory i anonymní pisatelé. Je zajímavé, že tolik vadí anonymové a přitom se nevěnuje daleko větší pozornost tomu, že obecní tisk je nedemokratický. Je-li někdo demokrat, tak by mu nemělo činit potíže pochopit význam demokratického obecního tisku.

Pokud by anonymové měli možnost psát do Zpravodaje, není problém vymezit pravidla, podle kterých by se měli řídit : věcnost, pravdivost, objektivita, schopnost přijímat kritiku druhých, demokratický přístup.

Výše uvedená pravidla by měla platit i pro současný Zpravodaj. A jak to bylo se Zpravodajem v minulosti, pokud jde o uvedená pravidla? O tom by nám mohli povědět starostové a (pro demokracii schopné i zemřít) redakční rady.