neděle 25. srpna 2013

I když to v Kosmonosech nikoho nezajímá

I když to v Kosmonosech asi nikoho nezajímá, znovu upozorňuji na nové způsoby vyučování. To, že jsme kdysi chodili do školy, nás neopravňuje myslet si, že vyučovací systém, který jsme měli možnost poznat na "vlastní kůži", je ten nejlepší možný. Úvahy, že kdo je chytrý, se učí dobře a hloupý zůstane hloupým přes veškeré úsilí, nemají se skutečností nic společného. Tento přístup umožňuje určité části (lhostejných) učitelů hodit zodpovědnost za výsledky na rodiče a žáky.

Jen tak mimochodem - ponechávat zodpovědnost za učení na rodičích a žácích je pro naši republiku neúnosný přepych. Takže je nabíledni (či snad načernědni), že za úroveň školství nesou hlavní zodpovědnost vlády a politické strany. Nestačí jenom testování škol a žáků - to je jen další způsob, jak si usnadnit práci. Důležitý je způsob vyučování, důležité je, jak úspěšně se pracuje s tzv. horšími žáky! Jak se může úspěšně učit horší žák, jak ho to mohou dobře učit jeho rodiče, kteří patřili v dětství také mezi horší žáky, když to nevědí, či neumějí, či nechtějí účinně dělat ani učitelé takového žáka?

Již dnes se hovoří o nedostatku kvalitně vyučených v různých odvětvích průmyslu a situace se prý bude zhoršovat. V Kosmonosech existuje jeden dlouhodobý úkol, možná ten nejdůležitější. Závažnost tohoto překračuje hranice města. Je to úkol, který se týká především levice, která má být sociálně citlivá a má se starat o slušný život nejen svých voličů. Tím úkolem je zajistit dobré startovní podmínky do života i dětem z méně studijně motivujících prostředí.