úterý 22. října 2013

Další úspěch Vývojových dílen Vladimíra Iljiče Lenina

Po úspěšném dokončení vývoje šlapacího bitevního větroně "Maršál K. J. Vorošilov" jsme v severokosmonoských Vývojových dílnách V. I. Lenina nezaháleli a jako první na světě předkládáme veřejnosti imitaci švestkového koláče pro využití v trudných ročních obdobích, kdy našinec nezavadí o švestku ani pohledem, neřku-li chuťovou buňkou.

Těsto připravíme z prášku do pečiva, půl kilogramu polohrubé mouky, 10 lžic jedlého oleje, cukru, vody, špedky soli (v nouzi možno použít i špetku soli!) a skořice.Vymažeme pekáč máslem (olej do šicích strojů se neosvědčil, ba právě naopak) a posypáme hrubou moukou.

Potom nahrubo nastrouháme několik oloupaných jablek a výsledkem v dostatečné vrstvě pokryjeme celý (!) povrch těsta. Posypáme skořicí a poté mákem s cukrem. V případě, že nejsme tzv. rodina TOP 09, tedy rodina rozpočtové zodpovědnosti, mákem a cukrem nešetříme. Úplně navrch naklademe s citem plátky másla. Na dotaz zvídavých a stále něco zkoumajících čtenářů, zda je možné povrch koláčů pokrýt plátky tchořího sádla ve kvalitě bio, nemůžeme pro nedostatek zkušeností v tomto směru zatím odpovědět. Zřejmě bude nutné nejdříve vyřešit způsob, jak připravit a konzumovat takovou delikatesu při současném použití plynové masky.

Koláč pečeme asi 30 minut při teplotě 180° C.