středa 23. října 2013

Dnes večer Liga mistrů

Plzeňští Horváti zlým řízením osudu hrají (s mizernou kondicí a málo rychlými hráči) proti Bayernu Mnichov (s kondiční přípravou podle amerických kondičních trenérů) na jeho stadionu. Dnes ve 20.15 na ČT4.

Ve stejnou dobu vysílá Prima Cool jiný zápas Ligy mistrů.

Rozdíl mezi dobrým a méně dobrým trenérem je také např. v tom, jak chápe důležitost kvality přihrávek. A jak to dokáže nejdříve definovat, vyjádřit a na základě toho pak volit způsoby tréninku. Franz Straka včera při komentování Ligy mistrů bohužel přihrávkám nevěnoval pozornost, protože ještě stále žije v zajetí jenom taktického posuzování hry. Pokud mužstvo neovládá přihrávkové systémy lépe než soupeř, má velké problémy. Jako např. včera vedoucí mužstvo anglické ligy Arsenal. Borussia Dortmund je také připravována kondičně na "americké úrovni" jako Bayern a její hráči převyšovali Arsenal nejen v běžecké rychlosti, ale i v rychlosti skupinového reagování na situaci, v rychlosti rozhodování, v rychlosti odesílání přihrávek a v přesnosti odesíláných přihrávek. S tím se nenarodili, to je někdo schopný naučil.  Ikona Slavie Praha S. Vlček byl hodně rychlý, ale jen v běhu. Při práci s míčem byl naopak pomalý, těžkopádný a nepřesný. Tento problém některých rychlých hráčů je dávno známý, bohužel ani on, ani žádný trenér si s tím nevěděli rady. Takže díky české posedlosti taktikou a utkvělé (všeobecně) myšlence, že technik to má od pána boha, byl promarněn jeden slibný talent. Někdy kolem r. 1970 hrál ve Spartaku Trnava spolu s K. Dobiášem, J. Adamcem a dalšími tehdejšími hvězdami také hráč jménem Masrna. Ten byl fantasticky rychlý,utekl každému, kdo proti němu hrál a bez nějakého velkého úsilí. Bohužel disponoval technikou hráče 3. třídy z Kančí Lhoty. Ani tehdejší slavný trenér Trnavy A. Malatinský si s ním nevěděl rady.

Byl bych nerad, kdybych byl považován za nepřítele důrazu na taktiku, protože odsuzuji posedlost našich trenérů taktikou. Taktika nepodpořená potřebnou kondicí a dynamickou technikou vysoké soudobé úrovně je odsouzena k neúspěchu. Stejně jako vysoce kvalitní technika s ignorací taktických zásad a s podprůměrnou kondicí.