středa 9. října 2013

Pozvi Milku na kousek lilku!

Nejdříve si ale připrav : 1 lilek uvařený do měkka (stopku uřízni dříve, než jej dáš vařit do vody), balkánský sýr, naťovou petrželku, rozpuštěné máslo, jemně nakrájenou, středně velkou cibuli, 2 rozšlehaná vejce, špetku mleté papriky, pepř, sůl, 1 rozšlehané vejce na potření, lněná nebo sezamová semínka a lístkové těsto z Lidlu.

Vychladlý lilek oloupej (a přitom si nezoufej), nakrájej na drobno, nakrájej na drobno i petrželku, nastrouhej balkánský sýr, přidej i další složky s výjimkou těsta. Rozmíchej, vznikne polotuhá hmota. Protože jsi již unaven, posilni se zodpovědně sklenicí růžového vína z Chile a pokračuj nebojácně a čile. Rozbal lístkové těsto, nakrájej na čtverce asi 10 x 10 cm, či podle libosti. Doprostřed vlož lžičku náplně, okraje čtverců potři rozšlehaným vejcem a spoj je jako šátečky.

Šátečky pak potři vejcem, posypej lněnými nebo sezamovými semínky a upeč v troubě do růžova. Teplota asi 180° C.

Tento výsledek tvůrčí činnosti mé ženy Heleny není chráněn patentem, tudíž je k volně k dispozici. Je záhadou, že lilkové šátečky prý doporučuje i pes-gurmán Frankenstein, přestože ho nikdo nepozval k ochutnávce.